Der er lagt i kakkelovnen til gadeslagsmål i København, når den kontroversielle anti-islamistiske bevægelse PEGIDA (Patriotiske europæere mod islamisering af vesten) går på gaden i København i dag for at demonstrere 'mod fundamentalistisk islam'.

Det er en af de tilladte paroler, ifølge den udsmidte DF'er Nicolai Sennels, der er stifter af PEGIDA i Danmark og arrangør af demoen, der starter 18.00 fra Statens Museum for kunst, og går til Den Lille Havfrue og retur

Sennels der er stifter af danske PEGIDA har hele ugen forsøgt at understrege, at det skal være en fredelig demonstration, der skal kunne favne 'barnevogsmødre og damer med perleøreringe', og skriver på PEGIDAs Facebook profil, at demoen er for 'folk i alle farver og med alle baggrunde'.

Men helt så fredeligt er det ikke sikkert, at det kommer til at foregå.

Den radikale venstrefløj i form af AFA og Revolutionære Antifascister, har varslet en mod-demo, der starter kolokken 17.00 fra Sankt Hans Torv på Nørrebro i København til Søtorvet.

Det har de blandt andet gjort fordi den tyske afdeling af PEDIGA ved deres marcher på det seneste har tiltrukket højreradikale og nynazistiske aktivister, og det samme ser ud til at ske i Danmark.

BT erfarer, at flere tidligere medlemmer af det racistiske netværk Dansk Front vil møde op til PEDIGA-demoen.

Og det venstreorienterede researchkollektiv Redox skriver, at både medlemmer fra Danskernes Parti, der er stiftet af det tidligere DNSB-medlem Daniel Carlsen, samt medlemmer fra Danmarks Nationale Front har meldt deres ankomst.

Asger Gotlieb, der er stifter af borgerværnsgruppen Danerværn, siger til BT, at 20 af hans organisations medlemmer vil møde frem. Heriblandt nazister.

»Vi kommer ikke som gruppe, men som enkeltpersoner, og vi er strengt defensive, men vi har taget vores forholdregler, og hvis vi bliver angrebet, så går vi i solidarisk aktion, og vil forsvare os. Vi forventer at 'de røde' vil angribe,« siger Gotlieb, der understreger, at han ikke selv er nazist.

»Danerværn favner bredt, der er både nazister, frie borgere, jøder og endda nogen der har stemt på Enhedslisten. Vi er apolitiske, og er stiftet for at værne om den danske kultur. Muslimer står for en større og større del af volden i det her land. Danerværn er stiftet i erkendelse af at vi vil have vores kultur i fred, vi er til gengæld ligeglade med, hvad andre gør. Det blander vi os ikke i. Men politiet er ikke er istand til at beskytte borgerne, så det ser vi som en af vores opgaver« siger Asger Gotlieb, der åbent fortæller, at nogle af de tilmeldte demonstranter ved aftenens demonstration vil være nazister.

Når du ikke selv er nazist, hvordan har du det så med at blive associeret med den ideologi?

»Det er jeg vant til. Det tror folk i forvejen. Men når vi mødes i Danerværn er vi apolitiske. Jeg er nok blevet anarko-kapitalist med årene, og måler mig efter min egen målestok.

Men hvordan har du det så med at gå i demonstration med nazister?

»Vi er sammen for at værne om den danske kultur, og det rør mig ikke. Jeg er ikke nazist, og jeg håber på, at det bliver en folkelig demo,« siger Asger Gotlieb, der oprindeligt stiftede Danerværn, fordi hans teenagedatter blev overfaldet af 'mænd med muslimsk baggrund' en nat i København.

Det har ikke været muligt for BT at få en udtalelse fra AFA og Revolutionære Antifascister op til aftenens demonstration.

På Facebook får sidstnævnte antifascister næsten første del af deres mod-demo til at lyde som en familieudflugt:

»Tag din mor, far, mormor, bror og søskende i hånden og tag dem med til demonstration. Sammen kan vi vise at København er for alle,« skriver de, men Revolutionære Antifascister slutter med at opfordre alle »antiracister, antifascister og andre kammerater til at blive i området eller søge mod Statens Museum for Kunst og Den Lille Havfrue efter demonstrationen er slut og vise deres modstand mod PEGIDA-DK på den måde de nu ønsker at gøre det på.«