Onsdag befriede Københavns Politi en 19-årig sexslave fra en villa i Vanløse, efter et tip fra politiet i Litauen var tikket ind via det europæiske politisamarbejde Europol.

Men allerede for halvandet år siden advarede bekymrede naboer på Herlufsholmvej om, at der vist foregik noget skummelt på den pågældende adresse. At der efter alt at dømme var et bordel i kælderen, og at adskillige af de omkringboende var bange for, ’at der kan befinde sig handlede kvinder i huset’.

Naboerne, der af frygt for kriminelle bagmænd ønsker at være anonyme, modtog dagen efter et bekræftende svar fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, der havde modtaget anmeldelsen.

Men herefter skete der ikke noget. Ikke før politiet næsten 18 måneder senere slog til og befriede en 19-årig kvinde, der sad og græd på sit værelse. Hun havde levet under meget uhumske forhold og været tvunget til at betjene kunder i huset i lidt over en uge.

Ved samme lejlighed kørte politiet væk med tre brasilianske kvinder, der uden opholdstilladelse - men dog frivilligt - arbejdede på et bordel i huset.

- Det er meget længe siden, at vi gjorde opmærksom på, at der foregik noget i huset, og der er ikke sket en skid. At politiet ikke tager sig af den slags henvendelser, det forstår jeg ikke, siger en nabo.

Den ansvarlige chef for NEC, Kim Kliver, indrømmer, at der er sket en fejl.

- Jeg har fra kollegaen, der behandlede anmeldelsen, fået at vide, at vi har sendt det til den relevante politikreds med henblik på, at de eventuelt kan foretage sig yderligere. Og det er den opfattelse, vi bliver efterladt med her. Men jeg kan konstatere, at Københavns Politi ikke har noteret, at de har modtaget noget, siger Kim Kliver.

- Der er to muligheder. Enten er der sket en teknisk fejl, eller også er den menneskelig. Jeg kan kun beklage, at jeg ikke kan dokumentere, at der er sket yderligere.

Hos Københavns Politi har lederen for den særlige indsats mod kvindehandel, Trine Møller Andersen, ikke kendskab til naboernes bekymrede melding, der dog også er indløbet, inden hun selv overtog ledelsen af gruppen. Og hun har svært ved at forestille sig, at hun ikke ville have reageret på en anmeldelse med den pågældende ordlyd. Formentlig ved at sende den videre til lokalpolitiet, der står for bordelkontrollen i kommunen.

- Det ville være rart at vide, hvad der er sket. Normalt opretter vi en sag, og så har vi mulighed for at søge det frem i vores system. Men jeg kan ikke se, at det på nogen måde skulle have forhindret det, der er sket. Hun har jo ikke siddet derude siden 2010.

Men det kan være, der har siddet nogle andre?

- Det ved man aldrig. Man kan gisne om mange ting.

Ifølge politiet er der ikke forbindelse mellem bordellet, hvor brasilianerne arbejdede, og det rum, hvor pigen fra Litauen boede. Ligesom det heller ikke er unormalt, at udenlandske kvinder frivilligt arbejder på bordeller i villaområder.

Både NEC og Københavns Politi gør også opmærksom på, at politiet rykker hurtigt ud, når tippet er konkret. Som det skete i sagen med pigen fra Litauen.