Dykkere har undersøgt mystisk objekt på havbunden, men er slet ikke blevet klogere på, hvad det kan være. Tværtimod vokser mystikken!

Et rumskib? En fangfold? Eller noget fra istiden?

Buddene på, hvad det er for en mystisk ting, der ligger på bunden af Østersøen har været mange, siden den mærkelige genstand dukkede op på havets bund et sted mellem Sverige og Finland sidste år. 

Her stødte et dykkerhold på et rundt objekt på cirka 18 meter i diameter i 87 meters dybde. 

Nu har andre dykkere været nede for at undersøge den nærmere. De har filmet genstanden, men problemet er, at de ikke er blevet det mindste klogere. Tværtimod er mystikken om tingen vokset.

Det skriver Videnskab.dk.

Gentanden er oval og har lavet et glidespor på 300 meter henover havbunden, og det fik straks UFO-entusiaster til at gætte på, at genstanden var et forulykket rumskib fra det ydre rum.

Nu har professionelle dykkere og undervandsfotografer været ned og undersøge tingen. De har taget billeder og video af den mystiske ting.

LÆS MERE:

- Jeg har aldrig, aldrig nogensinde set noget lignende, siger Stefan Hogeborn til den svenske avis Expressen. Han var én af de dykkere, som deltog i ekspeditionen.

Vragleder Peter Lindberg, som stod i spidsen for de dykkere, der fandt fænomenet sidste sommer, udtalte dengang, at det måske var et nyt Stonehenge.

Sådan ser genstanden ud:
Dette billede af det mystiske objekt er taget af det svenske selverklærede holdet skattejægere kaldet Ocean X Team
Dette billede af det mystiske objekt er taget af det svenske selverklærede holdet skattejægere kaldet Ocean X Team Foto: Ocean Explorer
Vis mere

Andre skattejægere gættede på, at objektet kunne være dumpet af tyskerne eller russerne for mange år siden.

Stefan Hogeborn fra den nye ekspedition har 20 års erfaring med dykning. Han fortæller, at det første holdet så i vandet, var en stenformation, som så ud til at være lavet af en form for cement. Da de svømmede videre, så de endnu flere stenformationer:

SE BILLEDERNE:
farverige dyr

- Det lignede næsten et perlehalsbånd, eller at nogen havde forsøgt at lave et ildsted ud af store sten på havbunden, fortalte han efterfølgende til Expressen.se.

Herhjemme har teamleder fra Marinarkæologiske Undersøgelser ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Jørgen Dencker haft mulighed for at se på de nye billeder.

- Hvis det er rigtig gammelt, kunne det være en fangfold til rensdyr - men det tror jeg ikke helt på, for så ville det være mere ensartet og mere regulært, end det vi ser her, siger han til Videnskab.dk. Han har dog også et andet bud på, hvad det mystiske objekt kan være:

- Det kunne jo også være et isaftryk fra sidste istid eller en stensamling, der er bragt dertil af istidens gletschere. Der har ikke altid været vand i området, vandspejlet er steget med cirka 100-120 meter siden dengang. Men det tror jeg alligevel heller ikke på. Der er ikke andet for end at vente på svarene fra de geologiske analyser, siger han til Videnskab.dk.

Geologiske analyser skal nu forsøge at gøre forskerne klogere på, hvad det uidentificerede undersøiske objekt kan være.

Se videoen af dykket fra den svenske avis Expressen her.