Det dyreinstitut, der normalt skal undersøge mishandlede dyr, modtog aldrig Plums døde pony. I stedet tilkaldte politiet en lokal dyrlæge

Da den tre år gamle shetlandspony Tarzan blev fundet slagtet på Tisvildeleje Strand lørdag aften for snart to uger siden, gik politiet straks ind i sagen og sigtede umiddelbart efter tv-kokken Camilla Plums søn for dyremishandling.

Men den gængse procedure blev ifølge BT’s oplysninger ikke fulgt, for på landets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi under Københavns Universitet (KU) har man ikke modtaget kadaveret. Den tidligere Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole er ellers eneste instans i Danmark, der modtager dyr til obduktion, hvis man har mistanke om, at et dyr har været udsat for mishandling.

I stedet var det en lokal dyrlæge i Nordsjælland, som undersøgte den døde pony og udformede den dyrlægeerklæring, som politiet fortsat hemmeligholder. BT har talt med dyrlægen, men vedkommende ønsker ikke at udtale sig.

Men det undrer lektor Páll S. Leifsson fra landets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, at politiet satte en helt almindelig dyrlæge til at udforme dyrlægeerklæringen.

- Normalt er det os, der modtager dyr, hvor man har mistanke om mishandling. Det er ikke altid, politiet er klar over, at det er os, der skal have dem, men så bliver de typisk sendt videre, men vi har altså ikke modtaget noget. En almindelig dyrlæge kan godt se på det, men det vil i så fald ikke blive vurderet på samme niveau, da vi jo har erfaringen og udstyret og ved, hvad man præcist skal se efter i den slags sager, siger lektor Páll S. Leifsson fra Veterinær Sygdomsbiologi.

Hellere ikke Veterinærinstituttet på DTU, som af og til fejlagtigt modtager den slags dyr, men sender dem videre til KU, har modtaget kadaveret. Det samme gælder veterinærafdelingen under Fødevarestyrelsen, som man også kunne have forestillet sig, politiet havde taget kontakt til.

Det sker til trods for, at politiet netop sigtede den 24-årige Carl Plum for dyremishandling efter dyreværnslovens paragraf 28. Den siger, at 'hvis man ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandlet dyr uforsvarligt, straffes man med bøde, hæfte eller fængsel indtil 1 år. Har forholdet haft karakter af mishandling, er straffen også fængsel indtil 1 år.'

Den form for mishandling ville en obduktion på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi netop kunne afdække.

- Dyrene bliver hos os undersøgt som ved almindelig obduktioner. Vi fokuserer på at aldersvurdere læsionerne og på at finde dødsårsagen, og selvfølgelig forsøger vi generelt set at finde ud af, hvad der er sket med dyret. Når det gælder mishandling, forsøger vi at finde blødninger og læsioner, som allerede optrådte, mens dyret var i live, forklarer han.

Carl og Niels Plum har selv i et åbent brev beskrevet, hvordan deres mors shetlandspony fik et ’et slag i panden, hvorefter den øjeblikkeligt tabte bevidstheden og fik halsen skåret over.’ Men det er fortsat uvist, hvilken genstand den blev slået med.

- Hvis man har slået et dyr i hovedet med f.eks. en hammer, vil man oftest kunne se aftrykket, men det er ikke altid, at man kan sige med sikkerhed, hvad den er blevet slået med. Men vi kan se, om det er sket, mens dyret var i live. Og vi kan se, om der er tegn på, at det er blevet slået flere gange, inden det endelig er blevet slået ud, forklarer han.

En obduktion af en hest som Tarzan koster typisk omkring 6.000 kroner plus moms, mens en obduktion af et menneske løber op i 30.000 kroner.

- Veterinærverdenen er slet ikke så avanceret, som når mennesker slås ihjel. Der bruger man flere tusinde kroner på DNA-test, det gør man ikke, når det gælder dyr. Her handler det om, hvad man kan se med det blotte øje, og hvad der kan ses i mikroskopet. Men vi er i hvert fald i stand til at fastslå, om en aflivning er sket forsvarligt, siger Páll S. Leifsson.

Hvor Tarzan endte, efter den lokale dyrlæge havde undersøgt ponyen og skrevet sin erklæring, er uvist. Det spørgsmål ønsker Nordsjællands Politi ikke at besvare. Ligesom politiet heller ikke ønsker at offentliggøre dyrlægeerklæringen eller svare på spørgsmål om, hvorfor man kontaktede en lokal dyrlæge frem for Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

- Indholdet i dyrlægeerklæringen tilhører efteforskningen, og den holder vi for os selv. En dyrlæge har set på hesten, og ifølge mine oplysninger bliver hesten opbevaret et sted nu, men alt det tilhører den verserende efterforskning, og vi siger ikke mere i den sag nu, lyder det fra pressekoordinator Henrik Suhr fra Nordsjællands Politi.