Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det er stadig uvist, hvordan en hel familie fra Haslev blev forgiftet. Den ældste søn udelukker, at der var tale om svampe fra skoven.

Forældrene og fem søskende fra den forgiftede Haslev-familie er blevet udskrevet, men selvom forældrene er ved at komme sig fysisk, er de stadig i chok. Det fortæller familiens ældste søn, Francios Mumbere, der som den eneste undgik at blive forgiftet.

»De har slet ikke accepteret situationen, som den er,« fortæller han.

11 af familiens medlemmer blev torsdag i sidste uge indlagt på Rigshospitalet med symptomer på forgiftning. Kort efter afgik to af børnene ved døden. Yderligere to børn har fået en levertransplantation og er fortsat indlagt på Rigshospitalet.

Resten af familien er nu indlogeret på et patienthospital ved siden af Rigshospitalet.

Francios Mumbere undgik som den eneste at blive forgiftet. Han var flyttet hjemmefra samme dag, og spiste ikke aftensmad med familien. Det er derfor nærliggende at tro, at forgiftningen skete i forbindelse med aftensmåltiden, men hvordan familien blev forgiftet, kan stadig ikke siges med sikkerhed.

»Vi konkluderer ikke noget, før vi er færdige med undersøgelsene og der går noget tid endnu. Vi afventer resultater af de retskemiske undersøgelser og der er også andre undersøgelser i gang,« siger Vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi.

Blomster foran det nedlagte kollegie, hvor den forgiftede familie bor.
Blomster foran det nedlagte kollegie, hvor den forgiftede familie bor.
Vis mere

Der har tidligere været en teori fremme om, at familien blev forgiftet som følge af at have spist svampe. Men den teori tror Francios Mumbere ikke på.

»Det er rigtigt, at de fik svampe at spise den aften, men det var svampe fra Netto. Mine forældre går ikke ud i skoven og plukker svampe,« siger han.

Hvad tror du, at der er sket?

»Jeg ved det ikke. Jeg spiste morgenmad  og frokost, men ikke aftensmad, så det må være noget de har spist til middag. Det kan også været noget kød.«

Også faren i familien siger i et interview med Politiken og TV Øst, at svampene - champignoner - er fra Netto.

»Vi har ikke samlet svampe eller andet i naturen. Hvorfor skulle vi samle svampe, når de koster 13 kroner i Netto,« siger faren, Benjamin Lurhabaya, til TV Øst.

Ifølge ham skulle familien rigtig nok have spist en ret med oksekød og svampe om søndagen, før de blev indlagt, men alle ingredienser var købt i supermarkeder. Ifølge Dansk Supermarked har embedslægen udelukket, at forgiftningen skyldes fødevarer købt i detailhandlen.

En personlig hilsen fra en klassekammerat til en af de forgiftede børn.
En personlig hilsen fra en klassekammerat til en af de forgiftede børn.
Vis mere

Familien kom til Danmark fra Congo for to år siden. De bor i et nedlagt kollegie i Haslev, der er omdannet til flygtningeboliger. Ifølge en beboer, er familien de eneste congolesere på centeret, hvor der primært bor flygtninge fra Eritrea og Syrien. Onsdag var døren til familiens lejlighed stadig forseglet af politiet, men ved ved postkasserne uden for kollegiet ligger en stor bunke med blomster.

Børnene går i danske skoler og mange af deres danske kammerater har været forbi med blomster, bamser, tegninger og breve.

»Det er så frygteligt og uforståeligt det, der er sket. Vi er dybt berørte over den situation I står i og vi deler jeres sorg. Må gud være med Jer,« står der i en hilsen fra et barn og hendes forældrene, der går i samme 0.-klasse, som den yngste af de afdøde.

En klassekammerat til en af de overlevende børn skriver:

»Jeg glæder mig rigtig meget til du og i andre kommer til skolen og vi kan lege sammen«.

Seks af de forgiftede børn gik på skoler i Haslev, her i blandt de to afdøde. På Vestskolen, hvor den yngste af ofrene gik i 0. klasse, indkaldte skoleleder Sigurd Brønnum søndag alle forældrene fra den afdøde drengs klasse til et hastemøde, hvor en psykolog var til stede.

»Vi bad forældrene fortælle deres børn, hvad der var sket. Det er bedst, at det er dem, der er tættest på, der fortæller det. Da børnene mødte i skole, var de forberedte på det, vi fortalte dem. Der var nogle der græd, men vi kunne bearbejde det ved at lave tegninger og tale om det,« siger Sigurd Brønnum.

Senere på dagen blev der afholdt en mindestund, og det samme skete på Østskolen Afd. Rollo, hvor den ældste af de afdøde gik i en modtageklasse.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for, hvornår de to børn skal begraves.

En personlig hilsen foran det nedlagte kollegie, hvor en hel familie blev forgiftet.
En personlig hilsen foran det nedlagte kollegie, hvor en hel familie blev forgiftet.
Vis mere

Andre læser også