Køb BT onsdag og læs historien om 31 uopklarede kvindedrab i Danmark.

Da Augustine Andersen hørte i medierne, at den dengang 17-årige Emilie Meng forsvandt i juli ved Korsør Station, gøs hun. Og da hendes lig blev fundet mere end fem måneder senere, fløj billeder over hendes nethinde af mordet på hendes egen datter Vivi Inger Kristiansen.

»Det var ligesom at blive sendt syv-otte år tilbage i tiden. Så alle minderne kommer frem og op til overfladen,« siger Augustine Andersen til BT.

I 2008 forsvandt den 31-årige Vivi Kristiansen, efter hun først havde været i byen med nogle venner og derefter var endt til en privatfest lidt uden for Ringsted på Midtsjælland. På et tidspunkt forlod hun festen i tidsrummet mellem klokken 21 og midnat, og siden var hun ligesom Emilie forsvundet sporløst.

Emilie Meng blev fundet død juledag, efter hun sidst var set i live ved Korsør Station klokken fire om morgenen 10. juli. Hun skiltes fra sine veninder efter en bytur - mere end fem måneder senere blev hendes lig fundet i en skovsø ved Borup

Emilie Meng blev kun 17 år. Hun blev fundet død 24. december 2016. Gerningsmanden er endnu ikke fundet.
Emilie Meng blev kun 17 år. Hun blev fundet død 24. december 2016. Gerningsmanden er endnu ikke fundet. Foto: Privatfoto
Vis mere

Vivi Inger Kristiansen blev fundet ti måneder efter, hun forsvandt - gravet ned midt inde i Haraldsted Skov 13 kilometer fra, hvor Emilie Mengs lig blev fundet i juledagene. Og siden har én tanke kørt rundt igen og igen i Augustine Andersens hoved.

»Min mand og jeg har fået samme tanke. Det er underligt, at Emilie forsvandt 10. juli og bliver fundet gemt væk et halvt år efter. Min datter forsvandt 9. juli og bliver fundet ti måneder efter - også i et søområde i en skov. Så jeg har den tanke, at det kan være samme gerningsmand. Det virker meget mærkeligt,« siger moderen Augustine Andersen til BT.

Dengang blev mordet på Vivi aldrig opklaret, så drabsmanden går stadig rundt derude. Nu frygter Augustine, at han har slået til igen. Der var mistænkte i 2009, da Vivi blev fundet, men efterforskningen endte i en blindgyde.

Vivi Kristiansen blev fundet dræbt i et skovområde ved Ringsted i 2009.
Vivi Kristiansen blev fundet dræbt i et skovområde ved Ringsted i 2009. Foto: Privatfoto
Vis mere

Vivis mor er ikke kaldt ind til afhøring, efter liget af Emilie er blevet fundet.

Men det er en vigtig del af en drabsefterforskning at kigge på tidligere drab, fortæller efterforskningslederen på sagen om Emilie Meng, Søren Ravn Nielsen, til BT:

»Når sådan nogle sager opstår, så kigger man jo på andre uopklarede sager og ser, om der er nogle sammenfald, så det gør man jo helt generelt, men det er alt for tidligt i efterforskningen endnu til at sige noget konkret.«

Derfor udelukker politiet ikke, om der kan være en gerningsmand med flere drab på samvittigheden, men om der er en direkte sammenhæng mellem Emilie-sagen og tidligere drab, kan de ikke sige noget om endnu.

Augustine Andersen har tænkt meget på Emilies familie, siden Emilie forsvandt, men hun har ikke kontaktet dem, da hun ikke ved, om de har lyst til at tale med hende om det. Men hun har selv gennemlevet mareridtet igen. Og især én ting plager Augustine Andersen ved, at gerningsmanden er på fri fod:

»Det har jeg det ikke godt med, man vil gerne vide, hvorfor hun skulle slås ihjel.«

Vivi var Augustines eneste datter, og de flyttede til Danmark fra Grønland i starten af 90'erne. Men hun har fået tre børnebørn - den ene multihandicappet. De bor nu i Jylland og flyttede over til deres far, da moderen blev taget fra dem. Augustine har ingen idé om, hvorvidt Vivi kendte sin gerningsmand, eller om det var en tilfældig, hun mødte på gaden, og det er hårdt.

»Uvisheden er helt forfærdelig. Man kan rende rundt og mistænke alle. Så bliver man da skør i hovedet, hvis man skal blive ved med at tænke på det. I starten levede jeg jo i håbet om, at hun måske bare var feset af sted og var træt af det hele, men jeg vidste da også godt inderst inde, at hun ikke bare ville være væk, uden at vi fik det at vide,« siger Augustine Andersen.

Nu håber Vivis mor, at fundet af Emilie kan føre politiet et skridt tættere på opklaringen af mordet på hendes egen datter:

»Det gør jeg jo. Det ville også være mærkeligt, hvis jeg ikke gjorde det, så jeg kunne få mere ro.«