Bagmandspolitiet går nu ind i sagen om den svindelmistænkte filmadvokat Susanne Fryland, som er mistænkt for at have svindlet tv- og filmproducenter for millioner.

Det vakte opsigt, da det hæderkronede advokatfirma Johan Schlüter i begyndelsen af juli bortviste husets mangeårige partner Susanne Fryland og meldte hende til politiet for millionbedrageri.



Indtil nu har det været uvist, hvorvidt sagen landede hos Bagmandspolitiet  (SØIK) eller Sydsjællands Politikreds, hvor Susanne Fryland og hendes firma har hjemme. Men onsdag blev det endelig besluttet, at sagen er så kompleks, at den skal efterforskes af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK).

»Det er besluttet, at sagen skal ligge her i SØIK. Det skyldes den kompleksitet, at vi har at gøre med et advokatfirma, som skal undersøges nærmere, samtidig med at vi har nogle rettighedshavere, som ikke har modtaget de midler, de skulle have haft,« siger politiinspektør i SØIK Michael Hellensberg til BT.

Mistanken går på, at den 47-årige Susanne Fryland, som havde ansvaret for at uddele rettighedskroner til film- og tv-producenter på advokathusets vegne, har rippet producenterne for millioner af kroner.

»Vi oppe i et tocifret millionbeløb,« vurderer Michael Hellensberg.

Svindlen skal ifølge anklagen være foregået i det nu lukkede RD Huset i Slagelse, hvor Susanne Fryland var direktør. Det var her, hun gennem underfirmaet Registrering Danmark skulle fordele millioner af rettighedskroner, men hvor hun ifølge anklagen i stedet trak pengene ud til sig selv.

»Det er alvorligt, når man har en person og et helt advokatfirma, som administrerer nogle midler, som skal tilbage til nogle, som har ophavsrettigheder, og man så fjerner de midler. Det underminerer jo tilliden til, at systemet kan foregå korrekt,« siger politiinspektøren.

Bagmandspolitiet skal først dybere ned i sagen, før det besluttes, om der skal rejses sigtelser. I givet fald bliver det efter straffelovens paragraffer om mandatsvig og bedrageri.

»Vi skal finde ud af, om Susanne Fryland alene skal sigtes i den her sag, eller om der i givet fald kunne være andre, der har haft en rolle at spille,« siger Michael Hellensberg.

Topadvokat Johan Schlüter er blevet kaldt »kongen af dansk ophavsret«, fordi han har kæmpet kunstnernes sag mod piratkopiering, og fordi hans firma har stået for den indviklede fordeling af omtalte rettighedskroner, som  film- og tv-producenter får, når deres produktioner ruller over skærmen.

Filmproducer Peter Aalbæk har tidligere sagt, at netop Johan Schlüter i den sammenhæng har en stor stjerne hos filmproducenter i almindelighed og Zentropa i særdeleshed, fordi selskabet står bag 20-25 producent af alle film, der kommer ud. Derfor står Ålen også ifølge eget udsagn til have at mistet store indtægter på grund af den formodede svindel.

Ifølge partner i Johan Schlüter, Lars Halgreen, så er pengene, som ifølge anklagen er trukket ud af firmaet, bl.a. gået til udlån til privatpersoner og selskaber.

»Jeg kan se af de regnskaber, der ligger for Registrering Danmark, at der er foretaget meget betydelige hævninger, der er foretaget ulovlige aktionærlån, og der er foretaget udlån til personer, som man har forretningsmæssig forbindelse til,« sagde partner i Johan Schlüter, Lars Halgreen efter politianmeldelsen til Berlingske.