Modelfoto.
Modelfoto. Foto: Scanpix

Zandra Berthelsen.

Det er navnet på den 22-årige kvinde, der gemmer sig bag 'Tønderpigen'.

Da hun var 11 år kom det frem, at hun var blevet systematisk misbrugt af sin far i flere år.

Hun blev blandt andet prostitueret af sin far via kontaktannoncer. Her blev Zandra Berthelsens far betalt med småpenge og pizza. Pornofilm, alkohol og trusler om vold var en del af den brutale hverdag.

Zandra Berthelsen stod anonymt frem med sin historie i Politiken i 2014. I kriminalmagasinet Station 2 17. november stiller hun sig frem til offentlighedens skue med navn og billede i den første ud af to udsendelser, der bliver vist på TV 2.

Tøndersagen

Station 2 har fulgt Zandra Berthelsen i et halvt års tid. Folkene bag programmet oplyser, at de har været i løbende kontakt med hendes behandlere. De har konkluderet, at Zandra Berthelsen er stærk og klog nok til at træffe beslutningen om at stå helt frem med sin historie.

Hun har fået diagnosen skizofreni ligesom sin mor. Selv om hun for længst er kommet væk fra sin fars misbrug, så har det sat dybe spor i hende. Hun har eksperimenteret med stoffer og flere gange forsøgt at tage sit eget liv. Senest med en overdosis af Stesolid og Metadon, fordi det hele ser sort ud.

Faderens overgreb begyndte ifølge Zandra Berthelsen allerede, da hun var tre år gammel. Her blev hun tvunget til at give faderen oralsex. Det udviklede sig til fuldbyrdet voldtægt, da hun var mellem 5-6 år gammel.

Og det blev kun værre:

»Det blev mere og mere perverst. Min far stak forskellige genstande op i mig. Og det gjorde sygt ondt,« siger Zandra Berthelsen til Station 2 og forklarer, at hun en gang også blev tvunget til at drikke faderens urin.

Hun fortæller, at den førtidspensionerede far var fuldstændig utilregnelig.

»Jeg var tvunget til at prostituere mig selv«

Zandra Berthelsens mor var ifølge hende selv kendt som prostitueret, og da hun forlod faderen i 2004, så skulle den kun 10 år gamle Zandra Berthelsen overtage alle moderens pligter - heriblandt alle de besøgende mænd.

»Min far mente, jeg skulle være hans nye kone. Det betød, at jeg skulle overtage de pligter, som min mor havde. Også det seksuelle. Jeg skulle være sammen med alle de mænd, min mor havde været sammen med. Så jeg var tvunget til at prostituere mig selv. Det var rigtig ydmygende at skulle stå nøgen over for fremmede mennesker, gøre ting med dem som var rigtig ubehagelige og som gjorde ondt. Nogle gange føltes det som om, jeg blev sprættet op indvendigt. Men han sagde, jeg skulle gøre det, fordi det gjorde ham glad,« siger hun.

Nu håber Zandra Berthelsen, at hun kan gennemføre en HF i sommeren 2017. Det kan åbne op for en række nye muligheder heriblandt en videregående uddannelse og job.

Hun tror ikke, at hun får et 'helt normalt liv', men hun både tror og håber på, at det en dag lykkedes, at hun får et liv, som gør hende glad.

Lige nu håber Zandra Berthelsen på, at hun kan hjælpe andre, der har været udsat for seksuelt misbrug ved at stå frem med sin historie.

Zandra Berthelsens far blev anholdt i sommeren 2005. Han blev idømt 10 års fængsel, som han har udstået og hendes mor en psykiatrisk behandlingsdom. Derudover var der 14 andre mænd, som blev idømt mellem et og seks års fængsel. Faderen har fået et polititilhold, hvilket betyder, at han ikke må kontakte hende.

»Er meget ked af det og angrer dybt, bare jeg dog kunne få tilgivelse og have en familie igen, er ensom og ked af det (…) kan lige så godt dø. Forstår du? Bare Zandra tilgav mig? Gud kan det, men hun ikke,« siger Zandra Berthelsens far til Station 2.

Han giver blandt andet sin egen dårlige barndom, sin far og sit alkoholmisbrug skylden for det seksuelle misbrug.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.