Foto: Nils Meilvang/Jackie Leissner

Nye oplysninger om katastrofen er ikke overraskende, siger overlevende. Men uheldigt, at de først kommer nu. Følg livebloggen fra pressemødet nederst

København: Det er uheldigt, at oplysningerne først kommer frem nu - mere end 25 år senere.

Sådan lyder det fra overlevende fra dødsbranden på Scandinavian Star i 1990, Mike Axdal, efter at Søfartsstyrelsens tidligere hovedundersøger Flemming Thue Jensen har stået frem og sagt, at to besætningsmedlemmer skulle stå bag dødsbranden.

Scandinavian Star-offer vil hive Danmark for europæisk ret

»Jeg er tom indvendig. Det er blanding af følelser og tanker. Jeg er glad for, at oplysningerne bliver bekræftet. Flemming Thue Jensen bekræfter de oplysninger, jeg har sagt igennem mange år«.

»Det er ærgerligt, at han ikke kom ud med oplysningerne allerede i 1990, så det kunne være blevet sammenkørt med andre oplysninger fra dengang,« Mike Axdal til BT.

Katastrofen på Scandinavian Star

Katastrofen i 1990 kostede 159 mennesker livet heriblandt Mike Axdals bror og far. Lige siden har han efterforsket i sagen for at finde ud af, hvad der lige præcis skete.

»Vi får ikke vores kære tilbage, men jeg er ked af, at der er gået så mange år på noget, der kunne være opklaret for lang tid siden. Vi vil gerne have vished,« siger Mike Axdal.

»Og derfor er det interessant, at en tidligere embedsmænd nu stiller sig frem,« siger Mike Axdal til Ritzau.

Flemming Thue Jensen har holdt sin viden tilbage for offentligheden i 26 år, men har ifølge ham selv gået mundtligt videre med sin viden om brandforløbet til norsk politi ad to omgange. Han er dog aldrig blevet indkaldt til en afhøring.

»Jeg har kørt min egen private efterforskning, for jeg har sat mig en mission her i livet, sandheden om Scandinavian Star skal fortælles nu. Jeg er 72 år, og når jeg bliver gravet ned, så forsvinder sandheden,« siger Thue Jensen til Ritzau.

Ifølge Mike Axdal bliver man nu nødt til at komme til bunds i sagen en gang for alle.

»Allerede i morgen (mandag red.) vil jeg bede Folketingets Retsudvalg om en hastebehandling af Scandinavian Star med henblik på, at vi får nedsat en uvildig kommission, så det kan medføre en eller anden form for konsekvens over for gerningsmændende,« siger Mike Axdal til BT.

Følg livebloggen fra pressemødet her:

/ritzau/

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.