Debatten om brugen af peberspray raser, efter at en 17-årig pige er blevet sigtet. Stefan fra Valby var også lige ved at blive sigtet, da han brugte peberspray for at undgå et knivoverfald.

»Det kan ikke være rigtigt, at man kan afværge en voldtægt og så skulle risikere en bøde bagefter.«

Sådan lyder det fra en vred og oprørt Stefan fra Valby som reaktion på historien om den 17-årige pige, der er blevet sigtet for at bruge peberspray til at afværge et voldtægtsforsøg i Sønderborg tidligere på måneden.

Historien om den 17-årige pige har fået flere af BTs læsere godt op i det røde felt. Flere mener, at det er absurd, at hun skal sigtes for at handle i selvforsvar. Og historien er også nået udlandet, hvor blandt andet britiske  Daily Mail har skrevet en artikel om sigtelsen.

Og vreden blussede altså også op i Stefan. Han har nemlig på egen krop oplevet, hvordan en peberspray reddede ham fra at blive stukket med en kniv af en overfaldsmand. Det skete, da han i 2012 sammen med en kammerat blev overfaldet af fire yngre mænd.

Forud for episoden var han tidligere i flere år blevet chikaneret af en gruppe unge i Herlev. Det hele begyndte efter et overfald i 2009. Stefan vidnede i retten mod overfaldsmanden, hvorefter han gennem flere år blev chikaneret. Blandt andet blev han på et tidspunkt truet med en pistol.

»Det var så slemt, at min familie også blev forfulgt, og mine forældre fik smadret ruder for flere hundrede tusinder kroner. Til sidst kunne jeg ikke stole på, at politiet kom, når der var noget, så jeg anskaffede mig en peberspray,« fortæller den unge mand, der af frygt for repressalier ikke vil have sit fulde efternavn frem i artiklen. Hans identitet er dog redaktionen bekendt.

Den aften i 2012, hvor han var ude at gå med sin kammerat, gik det for alvor galt.

»Vi blev flere gange antastet af nogle drenge, der har forbindelse til en lille gruppering. Tredje gang var der en af dem, der trak en kniv. Jeg ved ikke, hvad der skete, men han følte sig åbenbart så provokeret, at han først stak ud efter min kammerat og derefter stak ud efter mig. Jeg havde anskaffet mig en peberspray, da jeg desværre frygtede, at jeg kunne få brug for den. Da han stak ud efter mig, gik han efter lever/nyre-regionen, og der trak jeg min peberspray og sprøjtede ham i øjnene,« fortæller Stefan, der 'slap med et par på hovedet'.

Da politiet efterfølgende dukkede op, var de klar til at sigte Stefan for brug af peberspray.

»Men der havde  jeg det sådan lidt, at det simpelthen ikke kunne være rigtigt. Skulle jeg bare have ladet mig stikke med en kniv i stedet for?,« siger Stefan, der dog slap for at blive sigtet, da der var vidner, der kunne sige, at han vitterligt havde brugt pebersprayen i nødværge.

I dag er Stefan flyttet væk fra Herlev og går ikke længere med peberspray. Men han ville ikke tøve med at bruge en igen, hvis situationen skulle gentage sig - også selv om han ville risikere en sigtelse.

»Helt sikkert. Mit liv er mere værd end den bøde, som jeg risikerer at få for at bruge peberspray.«

Stefan mener, at peberspray skal gøres lovligt for dem, der har behov for at gå med dem. Han kan dog godt se, at det vil blive svært at sikre, at alle bruger dem korrekt, hvis de bliver lovlige for alle.

»Jeg synes, at der bør være restriktioner på lovgivningsområdet, så der skal søges tilladelse og undervises i brugen af den, så politiet ved, hvem der har den. Og jeg synes ikke, at folk, der er tidligere kriminelle, skal have en,« siger Stefan.

Han undrer sig i øvrigt over, hvor let det var at få fat i en peberspray.

»Jeg bestilte den over nettet i Tyskland og fik den fragtet herop med Post Danmark. Og jeg kan da undre mig over, at Post Danmark kan fragte den, når den er ulovlig herhjemme,« siger den unge mand.