Statsminister Mette Frederiksen (S) fordømmer weekendens episode, hvor flere gravsten på den jødiske del af en kirkegård i Randers er blevet udsat for hærværk.

'Vi må fordømme det, og myndighederne må gøre, hvad de kan, for at opklare de her forbrydelser.'

Således skriver statsministeren på Facebook, hvor hun også sympatiserer med dem, der er blevet udsat for angrebene:

'Det gør mig ondt at tænke på, hvordan det må være at se sine elskedes sidste hvilested udsat for så modbydeligt hærværk.'

Hun skriver desuden, at antisemitisme og racisme ikke har nogen plads i det danske samfund:

'Weekendens angreb på en jødisk gravplads i Randers er både et angreb på danske jøder og alle vi andre.'

I forbindelse med årsdagen for Krystalnatten, hvor nazisterne 9. november 1938 smadrede tusindvis af jødiske butikker og gravsteder, er der flere steder i landet blevet udøvet hærværk mod jøder.

I Silkeborg oplevede en jødisk familie at få klistret en jødestjerne, tilvarende den nazisterne brugte, på postkassen. I Randers er et tocifret antal gravsten som skrevet blevet hærget. I samme by er en bygning med en davidsstjerne på siden blevet overhældt med sort maling.

Og det er altså blot nogle af tilfældene. Tilfælde, som flere politikere tager stor afstand fra. Heriblandt Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der håber, gerningsmændene hurtigt bliver fundet – og straffet.

'Det er uanstændigt og helt uacceptabelt, at det jødiske samfund i Danmark igen skal udsættes for hån og hærværk,' skriver han.

Og statsminister Mette Frederiksen er altså enig i det udsagn. Hun afslutter sit Facebook-opslag med henvisning til, at vi næste år rammer 75-året for enden på Anden Verdenskrig og dermed Holocaust.

'Det er en tid, vi aldrig må glemme, selvom der er færre og færre øjenvidner tilbage iblandt os. Vores jødiske medborgere skal respekteres. Ikke leve i frygt. Ikke i deres hjem. Ikke, når de går på gaden.'