Har man begået terror, har man ikke ret til et gravsted. Det mener Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Efter Charlie Hebdo-massakren i Frankrig blussede diskussionen om, hvor man skulle begrave Kouachi-brødrene, som stod bag drabet på 12 uskyldige mennesker ved et angreb på satire-magasinet. Borgmesteren i byen Reims krævede gerningsmændene i de ukendtes grav, så deres hvilested ikke blev et samlingspunkt for fanatiske tilbedere.

LÆS OGSÅ

Herhjemme har faderen til den 22-årige attentatmand Omar Abdel Hamid El-Hussein ønsket, at hans dræbte søn stedes til hvile på den muslimske gravplads i Brøndby, men hans ugerninger giver ham ikke ret til et mindesmærke, mener Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet, Morten Messerschmidt.

»Efter weekendens tragiske terrorhandlinger herhjemme har vi set, at der desværre er mange, som har det synspunkt, at terroristen er en helt. Derfor bør vi gøre som i Frankrig og få ham stedt til hvile et ukendt sted, så hans grav ikke bliver et samlingssted for de her fanatiske galninge,« siger Morten Messerschmidt.

LÆS OGSÅ

I Frankrig blev Kouachi-brødrene begravet i al hemmelighed og under stor politibevågning med kun den nærmeste familie til stede.

Har alle ikke ret til at blive begravet og hans familie ret til et sted, hvor de kan komme og sørge?

»Nej. Hvis man begår terror, sætter man sig udover at have krav på noget som helst. Så er spørgsmålet, hvad den danske stat har krav på for at sikre sig mod, at det kunne ske igen. Der er det vigtigt, at vi sørger en begravelsesplads ikke bliver et sted, hvor man står og ægger hinanden op til at gentage de her ugerninger.«

Talsmanden for Den Islamiske Begravelsesfond mener, at alle har ret til at blive begravet, vasket og bedt for, som man gør for alle muslimer. Er du uenig?

»Det rituelle må gerne gennemføres. Men skal ikke have et mindesmærke. Det handler ikke om ham, det handler om, at han i døden ikke skal have den ære at blive betragtet som et samlingspunkt. Han skal glemmes, og ingen skal vide, hvor han skal ligge begravet. Det man gjorde i Frankrig efter Charlie Hebdo var rigtigt, og jeg forstår ikke, at man ikke allerede har besluttet at gøre det samme i Danmark.«

LÆS OGSÅ

Morten Messerschmidt opfordrer derfor PET til at gå ind i sagen for at sikre sig mod »fanatiske tilbedere« ved Omar Abdel Hamid El-Husseins kommende grav.

Det er endnu uvist, hvornår han skal begraves, da politiet endnu ikke har frigivet den afdøde. Derudover skal familien også beslutte, hvilken moske han skal begraves fra. Men sikkert er det, at han vil blive stedt til hvile på den muslimske gravplads i Brøndby, der blev indviet tilbage i 2006.

Over for BT fastholdt talsmanden fra Dansk Islamisk Begravelsesfond, at den dræbte attentat-mand har ret til et gravsted:

»Det gør vi for alle muslimer, og det gør vi også for ham. Alle muslimer har ret til at blive begravet på samme vis uanset fortid, Vi ved godt, at det er en alvorlig kriminel handling, som kommer til at præge vores fremtid i Danmark og påvirke vores omdømme negativt. Det er familien naturligvis også bevist om, men derfor har han stadig ret til en rigtig begravelse,« siger Kasem Said Ahmad.