Det var ikke i strid med ytringsfriheden, da ROJ TV i 2014 mistede dansk sendetilladelse, siger domstol.

Strasbourg. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afviser en klage fra den kurdiske tv-station ROJ TV, der i 2014 mistede sin sendetilladelse i Danmark.

Frakendelsen af sendetilladelsen blev godkendt i en dom fra Højesteret for fire år siden.

Og den afgørelse var helt i orden, siger menneskerettighedsdomstolen onsdag i sin endelige afgørelse.

ROJ TV mente ellers, at det var et brud på ytringsfriheden at lukke ned for signalet.

Tv-stationen mistede sin sendetilladelse, fordi den er dømt for at være talerør for den kurdiske arbejderbevægelse, PKK, der blandt andet står på EU's terrorliste.

Og den afgørelse var helt i orden, lyder det nu fra menneskerettighedsdomstolen.

ROJ TV må således ikke misbruge ytringsfriheden i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 til at opfordre til vold og terror.

- Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har enstemmigt afvist sagen. Beslutningen er endelig, hedder det i en pressemeddelelse.

- Retten konstaterede, at tv-stationen ikke kunne nyde godt af beskyttelsen i artikel 10, da den havde forsøgt at anvende denne ret til formål, der var i strid med værdierne i konventionen, skriver domstolen.

Domstolen henviser til, at opfordring til vold og støtte til terror er en overtrædelse af menneskerettighedskonventionens artikel 17, der forbyder misbrug af rettigheder.

I både by- og landsretten fik to selskaber bag ROJ TV hver en bøde på fem millioner kroner.

Menneskerettighedsdomstolen har hovedsæde i Strasbourg og hører under Europarådet.

De syv dommere, der er enige om at afvise klagen fra ROJ TV, kommer fra Island, Belgien, Albanien, Tyrkiet, Montenegro, Moldova og Monaco.

At en tyrkisk dommer har medvirket ved afgørelsen, overrasker advokat Bjørn Elmquist, der repræsenterer tv-stationen. Han gør opmærksom, at den danske dommer netop ikke deltog i sagens behandling.

- Det er ærgerligt, at sagen ikke realitetsbehandles, for så får domstolen ikke mulighed for at nuancere sine synspunkter, tilføjer advokaten.

Han havde også gerne set en afgørelse af, om ikke sanktionen - en bøde på fem millioner kroner - er ude af proportioner, når man tager i betragtning, at der er tale om et indgreb i ytringsfriheden overfor en tv-station med et seergrundlag på cirka 30 millioner mennesker.

/ritzau/