Fire kvinder nægter at være skyld i kvindes død. Hun fik fire piller hver dag i stedet for fire om ugen.

Rønne. I ugevis fik 80-årige Birthe Gerdes fra Østermarie på Bornholm efter alt at dømme syvdobbelt dosis af gigtmidlet Methotrexat. I februar i fjor døde hun.

Medicinforgiftning var formentlig en del af årsagen, lyder det i obduktionserklæringen.

Onsdag sidder fire kvinder ved siden af hinanden i Retten på Bornholm. De tre er sosu-assistenter, den fjerde sygeplejerske. Ifølge anklagemyndigheden bærer de en del af ansvaret for medicinforgiftningen. Det benægter de dog alle.

En 38-årig sosu-assistent er anklaget for at have lavet en fejlregistrering i systemet FMK - en forkortelse for Fælles Medicinkort. Det afviser hun pure.

Hun har fulgt de anvisninger, som stod skrevet. Det var systemet, den var gal med - ikke hende, lyder hendes forklaring i korte træk.

- Både jeg og mine kolleger har gjort opmærksom på, at vi ikke syntes, at vi havde fået nok undervisning. Vi var rigtig bange for det her system og var usikre ved systemet, fortæller kvinden onsdag i retten.

I oktober 2015 var hun sammen med otte andre på kursus i FMK-systemet. Ni personer måtte deles om seks computere. Kurset varede tre timer.

Det var netop i FMK-systemet, at der stod, at Birthe Gerdes skulle have fire tabletter med 2,5 milligram Methotrexat dagligt. Men anvisningen fra lægen var i virkeligheden en anden.

Birthe Gerdes skulle have fire piller hver mandag. Ikke hver dag.

To andre sosu-assistenter forklarer i retten, at også de har fået minimal FMK-undervisning. Den ene fik et par timers sidemandsoplæring, fortæller hun i retten.

De er begge anklaget for at have fejldoseret medicin til kvinden. Men i retten insisterer de på, at de kun har doseret, så hun skulle få fire gange om mandagen.

En 25-årig sygeplejerske er i sagen anklaget for at have overset, at der i medicinsystemet stod noget forkert. Men hun afviser, at det var hendes opgave at tjekke.

Hun gik ud fra, at når lægen sagde, at systemet var ajourført, så var der orden i sagerne.

Birthe Gerdes døde på Bornholms Hospital 24. februar i fjor. Hospitalet vurderede, at fejlmedicinering var grunden og meldte sagen til politiet, som senere rejste sigtelse mod de fire kvinder.

I januar i år rejste anklagemyndigheden på Bornholm tiltale mod kvinderne. De er anklaget for at have overtrådt autorisationsloven. Det er den lov, som blandt andet giver sundhedspersonale ret til at give patienter medicin.

Anklagemyndigheden vil kræve de fire kvinder straffet med bøde. Det er endnu ikke oplyst, hvornår der afsiges dom.

/ritzau/