Det er menneskeligt at fejle, mener Niels Boje Lund, efter Patientertstatningen har konkluderet, at hans 16-årige søn Mathias Baadsgaard-Lund døde af meningitis ved en fejl på Herlev Hospital den 4. januar 2016.

Havde Mathias Baadsgaard-Lund modtaget behandling med antibiotika godt fire timer tidligere, end hvad der var tilfældet, havde han med overvejende sandsynlighed været i live den dag i dag - uden gener.

Sådan lyder afgørelsen, som Patienterstatningen har truffet i sagen om Mathias Baadsgaard-Lunds død, og som DR har fået indsigt i, efter hans forældre, Niels Boje Lund og Trine Baadsgaard, har klaget over behandlingen.

»Det er rart at få bekræftet, at vi så tingene rigtigt, når vi nu har haft en lang dialog med hospitalet, der har forsøgt at overbevise os om en anden måde at se forløbet på,« fortæller Niels Boje Lund til BT.

Det var midt om natten 4. januar 2016, at Mathias' mor Trine vågnede ved, at sønnen havde feber og kastede op. På hans hænder var røde pletter dukket op.

Bekymret søgte Trine på nettet for at finde ud af, hvad pletterne kunne skyldes, og hurtigt fandt hun ud af, at de kunne skyldes den frygtede sygdom meningitis, der også bliver kaldt meningokoksygdom. Den kan vise sig som blodforgiftning og hjernehindebetændelse, der skyldes bakterierne meningokokker.

I løbet af få timer kan sygdommen udvikle sig livsfarligt. Hurtigst muligt skal man derfor behandles med antibiotika for at slå bakterierne ned. Det skete bare ikke for Mathias, fordi lægerne ifølge DR ikke mente, at der var tale om meningitis. Samme dag døde den 16-årige dreng.

Niels og Trine har siden Mathias' død stået frem med deres historie i flere danske medier i håbet om, at lignende fejl ikke gentager sig.

»Vi er ude efter læring, så når pårørende og hospital ikke er enige, må vi starte med at finde ud af, hvad der er rigtigt. Det ved vi så nu. Herefter håber jeg, at vi sammen kan nå frem til at lære af forløbet og forbedre muligheden for den næste Mathias,« siger han og tilføjer:

»Det er menneskeligt at fejle, men det handler om at lære af sine fejl. Vi skal kræve af hinanden, at vi lærer af vores fejl.«

Patienterstatningen har desuden vurderet, at der også er sket fejl i yderligere to sager, hvor de to drenge Hans Graham Petersen og Christopher Licht Jensen på henholdsvis 17 og 18 år ligeledes døde af meningitis. Her lyder det, at begge kunne have overlevet, hvis lægerne havde handlet, som de skulle.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ifølge DR nu besluttet at anmelde to læger til politiet på baggrund af Patienterstatningens afgørelse.