Hov, giv os lov at afspille artiklen. Den er klar, når du har klikket 'Tillad alle'
Det er væltet ind med tip til Marianne Fog Ballegaard, efter hun på Facebook delte flere overvågningsvideoer af to tyveknægte, der brød ind i familiens sommerhus i Bork i Vestjylland.
Marianne og hendes mand havde indbrud i sommerhuset første gang i 2012, og efter den ubehagelige oplevelse valgte ægteparret at købe et overvågningskamera gennem hjemmesiden Stoptyve.com.
Det viste sig at være en god investering, for da to indbrudstyve igen brød ind i parrets sommerhus forleden, blev de videofilmet under hele seancen. Videomaterialet har Marianne Fog Ballegaard videregivet til Midt- og Vestjyllands Politi, men hun valgte - i frustration over igen at være ramt af indbrud - også at dele flere af videoerne på Facebook.
»Jeg havde egentlig bestemt mig for, at jeg aldrig skulle på Facebook, men jeg valgte alligevel at oprette en profil for at dele videoerne. Det er over en uge siden indbruddet skete, og politiet har ikke fundet ud af hvem tyvene er i mellemtiden, og så tænkte jeg, at jeg ville hjælpe ordensmagten. Jeg tror ikke, at politiet har ressourcer til at opklare alle de indbrud, og det er jo på en måde en invitation til tyveknægtene. Derfor følte jeg, at jeg selv måtte gøre noget,« siger Marianne Fog Ballegaard til bt.dk.
Delt 56.000 gange
Da bt.dk breakede historien torsdag middag, var videoerne blevet delt 19.000 gange. Torsdag aften havde mere end 56.000 Facebook-brugere delt den fire minutter lange overvågningsvideo af de to mænd, der systematisk tømmer sommerhuset for værdier.
Senere torsdag aften valgte Marianne Fog Ballegaard at tage videoerne af Facebook igen. Da havde hun fået næsten 1000 henvendelser på, hvem de to mænd kunne være.
»Jeg beklager, at jeg ikke er i stand til at besvare hver enkelt, der har skrevet til mig, men jeg har modtaget hen imod 1.000 henvendelser. Mange med et navn, der går igen. Det giver jeg selvfølgelig videre til politiet. Jeg har nu slettet videoerne, da flere har skrevet til mig, at det er ulovligt og forkert. Nu er de også blevet delt over 56.000 gange og vist over 1.300.000 gange, så mon ikke det er på tide at lukke ned. Jeg takker endnu engang for den store interesse, der har været, og de mange svar,« skrev Marianne i sit opslag.
Håber de bliver fanget
Marianne Fog Ballegaard arbejdede i mange år selv hos politiet, og hun ved derfor godt, at det kun er ordensmagten, der har lov til at offentliggøre billeder af mulige forbrydere. Men hun føler sig overbevist om, at politiet ikke vil komme efter hende.
Hun håber dog ikke, at uskyldige er blevet hængt ud som følge af overvågningsvideoerne.
»Det er jeg virkelig ked af, hvis det er tilfældet, men det tænkte jeg ikke lige over i situationen. Jeg var bare så vred,« siger Marianne Fog Ballegaard til bt.dk.
Marianne og hendes mand har selv bygget sommerhuset, og kender med egne ord hver en skrue og søm.
»Tyvene tog min mands gamle t-shirts, vores sengelagner, et råkostjern, et skærebræt, vores elevationssenge. De tog endda stigen til vores hems. Det er for latterligt. Jeg håber bare, at de bliver fanget, så de ikke bryder ind i flere hjem,« siger Marianne Fog Ballegard til bt.dk.
Politiet undersøger henvendelser
Hos Midt- og Vestjyllands Politi er man i øjeblikket i gang med at sortere i de mange henvendelser, som er kommet i kølvandet på Mariannes initiativ.
»Vi har fået en del henvendelser i sagen, men vi skal have fundet ud, om det er de rigtige folk. Vi har også haft kontakt med forurettede, som også har fået en del henvendelser. Nu kontakter vi de politikredse, hvor henvendelserne er relevante, og så skal de arbejde videre med det,« siger Bjarne Højgaard, politikommisær ved Midt- og Vestjyllands Politi.
På videoen kan man høre de to mænd tale med fynsk accent. Er det den vej I kigger?
»Vi skal blandt andet have fat i Fyns Politi, ja, men det kunne også være, at vi har en kollega et eller andet sted, som ved hvem de her to mænd er,« siger politikommisær Bjarne Højgaard
Hvad er jeres holdning til at dele videomateriale af denne type?
»Politiets holdning er, at man ikke skal dele hvad som helst med alle mulige. Det fremgår også klart af persondataloven. Er det så rimeligt, at der render fremmede folk rundt i ens hus - nej, det er det ikke, men man skal ikke dele sådan noget her, for man kan risikere at krænke uskyldige personer. Politiet skal stå for efterforskningen, ikke private,« siger Bjarne Højgaard.