Sent om aftenen den 26. december cyklede postbuddet Søren Lørup hjem til Amager fra julehygge hos familien i Farum.

Han var netop cyklet under togbroen ved Nørrebro Station i København, da han blev fanget midt i krydsilden i fyrværkeri-krigen på Nørrebro.

Og fanget på kamera.

En video af Søren Lørup i sin blå jakke og cykelhjelm er blevet dokumentationen på de voldsomme affyringer af fyrværkeri, der er sket de sidste dage på Nørrebro.

Nu har han fortalt om episoden i et interview med TV2.

Til B.T. fortæller han, at han ikke forstod situationens alvor, da han stod midt på Nørrebrogade.

Uroligheder med fyrværkeri på Nørrebro natten til fredag den 27. december 2019. Efter unges amokløb med fyrværkeri vil flere politikere begrænse privates ret til at skyde af. Men de få skal ikke ødelægge det for de mange, mener ordfører. Det skriver Ritzau, fredag den 27. december 2019.. (Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix)
Uroligheder med fyrværkeri på Nørrebro natten til fredag den 27. december 2019. Efter unges amokløb med fyrværkeri vil flere politikere begrænse privates ret til at skyde af. Men de få skal ikke ødelægge det for de mange, mener ordfører. Det skriver Ritzau, fredag den 27. december 2019.. (Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix) Foto: Presse-fotos.dk
Vis mere

»Da jeg kom cyklende kiggede jeg fremad og så, at der holdt seks- syv politibiler, og at der på den anden side af gaden sad en masse unge mennesker på fortovet, som om de var arresterede,« siger han og fortsætter:

»Det fangede min opmærksomhed, så jeg så ikke nogen raketter, før der var en, der eksploderede lige ved siden af mig.«

Søren Lørup hørte det enorme brag, og opfattede lynhurtigt, at det kom fra en eksplosion meget tæt på ham selv. Instinktivt stod han af cyklen og begyndte at trække den ned af fortovet.

Da han kom lidt længere, mødte han en gruppe mennesker, der stod i ly af en døropgang.

De spurgte, hvordan han havde det.

Søren Lørup havde det fint.

Søren Lørup blev fanget midt i krydsilden på Nørrebro.
Søren Lørup blev fanget midt i krydsilden på Nørrebro.
Vis mere

Som så mange andre, der senere har set videoen, troede gruppen i døropgangen, at Søren Lørup var blevet ramt hårdt i hovedet af raketten.

Men som han selv opfatter situationen, sprang fyrværkeriet lige akkurat bag ham. Med få centimeters afstand.

»Jeg blev forskrækket på grund af højden af lyden, fordi jeg kunne mærke, at det var enormt tæt på.  Men jeg havde jo cykelhjelm på - det kan være, den har beskyttet mig, for jeg kunne ikke mærke noget i øret,« siger han og tilføjer med et lille grin:

»Måske har jeg en guardian angel der beskytter mig, for det er fuldkommen usandsynligt, at er ikke er sket mig noget.«

Efter lidt tid med gang på fortovet begyndte Søren Lørup af cykle videre.

Da han kom til Nørrebros Runddel, kunne han se, at der også på den strækning af Nørrebrogade blev skudt med fyrværkeri på kryds og tværs af vejbanen.

Selvom politiet havde anholdt en gruppe mennesker, fortsatte urolighederne andre steder, observerede Søren Lørup.

»Politiet havde måske kontrol over ét område, men ikke over hele situationen. Det var lidt skræmmende, at de unge folk havde indtaget kontrollen med gaden,« siger han.

Søren Lørup svingede op af de mindre sidegader for at komme væk fra fyrværkeriet. Han har først for alvor forstået situationen i dag, efter han har set episoden på video.

»Når jeg ser det i dag, bliver jeg endnu mere chokeret. Det var tæt på, men i går havde jeg ikke nogen oplevelse af, at det var så tæt på og så voldsomt, som billederne viser. I dag kan jeg reflektere mere over det,« siger han.

Søren Lørup er rystet over gerningsmændene, der kunne have påført ham alvorlige skader.

»Jeg kan have en bekymring for, at det sikkert er pesoner uden for pædagogisk rækkevidde. Mod dumhed taler selv guderne forgæves.«