Ved du noget om konflikten? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Iskolde likvideringer ved højlys dag, bilbomber og panserværnsraketter. For 20 år siden rasede rockerkrigen mellem Hells Angels og Bandidos med en hidtil uset brutalitet og råhed. Krigen fandt først sin afslutning, da forsvarsadvokat Thorkild Høyer gik ind og mæglede mellem rockergrupperne.

Nu er tiden ifølge Thorkild Høyer kommet til at gøre det samme i konflikten mellem banden Loyal to Familia (LTF) og de bander og grupperinger, der er omkring Mjølnerparken i Københavns Nordvestkvarter og Husum.

»En succesfuld mægling kræver selvfølgelig, at grupperne er indstillede på det. Første skridt er at få dem til at indse, at de selv har en interesse i at få stoppet konflikten. Der er ingen vindere, hvis konflikten fortsætter. Der er kun tabere. Dem selv og hele samfundet,« siger Thorkild Høyer.

Grupperne har ifølge topadvokaten åbenbare interesser i at nedlægge våbnene.

»For det første er de lige nu udsat for massiv politiovervågning. For det andet bliver uskyldige ramt. For det tredje er der en risiko for, at de kommer i fængsel eller bliver udvist af landet.«

Thorkild Høyer bemærker, at det er en udfordring, at grupperne i dag er mere løst organiserede, end da Hells Angels og Bandidos røg fredspibe i 1997.

Men grundlæggende er øvelsen den samme, pointerer han: Det handler om at finde en mægler, som de stridende parter har tillid til. Derpå skal stridspunkterne identificeres, før man afsøger løsninger på, hvad der skal til, for at parterne kan bøje sig mod hinanden. Politiet, PET og Justitsministeriet skal bakke op om mæglingsprocessen, og sidst men ikke mindst skal man have adgang til de ledende medlemmer - også selv om de er i fængsel.

»En mægler skal have adgang til lederen af LTF, Shuaib Khan, som er varetægtsfængslet. Hvis hestens hoved ikke nikker ja, sker der ingenting,« siger Thorkild Høyer.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sætter sin lid til, at politiets massive tilstedeværelse, regeringens bandepakke og nye lovindgreb vil indhegne konflikten.

»Det, vi oplever i øjeblikket i bandemiljøet, er meget alvorligt og fuldstændigt uacceptabelt,« siger han til BT og tilføjer, at politiet fortsætter indsatsen med fuld tryk på patruljering, hjælp fra Forsvarets fly og helikoptere samt anvendelse af mobile politistationer.

»Jeg kan forstå på Københavns Politi, at de pt har de betjente, der skal til for at håndtere den nuværende situationen. Kommer dette til at stoppe skyderierne? Det kan jeg aldrig love, men at vi gør, hvad vi kan – det kan jeg garantere.«

Justitsministeren henviser i øvrigt til, at Folketinget snart skal behandle hans lovforslag om at give rockere og bandemedlemmer forbud mod at komme i områder, hvor de tidligere har begået kriminalitet, eller hvor gruppen færdes og opholder sig.


Overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S) ser gode takter i Thorkild Høyers forslag.

»Alt, som kan stoppe den nuværende konflikt, er velkomment. Men det betyder ikke, at de, som har begået kriminalitet for banden, skal slippe for straf,« siger Frank Jensen og understreger, at det er politiets opgave 'at holde banderne nede'.

Fra kommunens side ligger fokus på at stoppe fødekæden til banderne og finde tryghedsskabende løsninger lokalt.

»Kommunens opgave er at sørge for, at de små brødre ikke bliver rekrutteret til banderne, og at der er en vej ud af banden. Det gør vi intensivt, blandt andet tager vi sammen med politiet en såkaldt bekymringssamtale i hjemmet med forældrene, hver eneste gang et barn viser tegn på at være tiltrukket af banden. Og vi har medarbejdere på gaden, som taler med de unge og guider dem andre steder hen end banden, når stemningen er tilspidset i bydelene,« siger Frank Jensen og tilføjer:

»Og så er jeg i tæt dialog med beboere på Nørrebro, Nordvest og Bispebjerg om, hvad vi kan gøre helt lokalt for at hjælpe med at øge trygheden; helt ned til at sætte mere lys op eller klippe en hæk, så der ikke kan stå en hashpusher i ly af mørket bag den.«

Ved du noget om konflikten? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.