Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Dommeren i Frederikshavn fældede i går en utrolig lyndom over en 20-årig morder og sexforbryder, der bl.a. stod tiltalt for at have dræbt og voldtaget sin tidligere dagplejemor.

Under et minut tog det byretsdommer Mogens Pedersen at nå frem til sin dom. Han ventede blot på, at forsvareren blev færdig med at tale, hvorefter han straks så den tiltalte, Rasmus Jensen, direkte i øjnene og udbrød med fast stemme:

»Rasmus, jeg idømmer dig fængsel på livstid. Jeg kan umuligt nøjes med 16 år.« Forud for dommen var gået halvanden times rædsler, hvor tilhørerne i det lille, prunkløse byretslokale fik et uafrysteligt indblik i den 20-åriges uhyrlige forbrydelser.

Sagens anklager, vicepolitimester Elin Rosenberg, gennemgik i detaljer de i alt 14 tiltalepunkter mod den unge mand, en stor, tung dreng med mørkt strithår og vandblå øjne.

Da hun nåede frem til den værste tiltale, nemlig mordet på en 78-årig kvinde fra Frederikshavn i april i år, var det svært at holde det ud længere for de tilstedeværende.

Særligt mandens andre kvindelige ofre kæmpede med tårerne og nerverne på tilhørerbænkene, mens anklageren i kliniske vendinger beskrev, hvordan den 20-årige var trængt ind i hjemmet hos den svagelige ældre kvinde. I en form for psykose var han begyndt at slå og sparke hende.

»Det var en blodrus. Han blev ved med at slå,« forklarede Elin Rosenberg, inden hun gik i gang med at udpensle, hvordan den 20-årige mand efterfølgende havde forgrebet sig seksuelt på den døende kvinde.

På et tidspunkt kiggede den ældre dame pludselig forvirret på ham og sagde: »Kender jeg dig ikke?« Og det gjorde hun. Hun var nemlig dagplejemor for ham, da han var en lille to-årig dreng, nu var han vendt tilbage som et mareridt.

Erkendte
»Før han forlod den ældre kvinde, forsøgte han at snøre hendes hals til med bæltet fra hendes badekåbe. Men det var ikke det, hun døde af. Det var kvæstelserne efter de mange slag,« forklarede anklageren.

Hun læste den 20-åriges forklaring op, som han havde afgivet i et lukket grundlovsforhør. Her erkendte han det nøjagtige hændelsesforløb i den 78-åriges hjem, og i retten i går tøvede han heller ikke med at tilstå den grusomme forbrydelse.

Til gengæld slap han for at blive afhørt. Anklageren nøjedes med at oplæse de forklaringer fra retsbogen, som han over flere gange har afgivet i indenretlige forhør.

Foruden mordet på den 78-årige blev den 20-årige dømt for flere tilfælde af grov vold mod kvinder, samt en usandsynlig grov voldtægt mod en kvinde i 50erne fra Frederikshavn.

Som i tilfældet med den 78-årige kvinde trængte han til den midaldrende dame og tvang tøjet af hende. I den efterfølgende time forbrød han sig mod hende fem gange, slæbte hende til sidst ud i vinterkulden og efterlod hende foran huset, nøgen og forslået.

Den 20-årige havde nogle timer forinden været til julefrokost hos sin mormor og morfar og var stærkt beruset, da han brød ind til kvinden. »Vi har at gøre med en total kynisk og hensynsløs person,« lød en af de afsluttende bemærkninger fra anklageren.

Den dømte sagde nærmest intet under retsmødet, udover at bekræfte, at han var skyldig. På et tidspunkt bad han om at få lov til at forlade retten og i stedet vente i et tilstødende værelse, hvilket han fik lov til. Han udbad sig betænkningstid med hensyn til at anke straffen på livstid.

Andre læser også