Anklagemyndigheden vil have en 33-årig mand anbragt på psykiatrisk afdeling på ubestemt tid. Han erkender at have bortført en fireårig pige fra en institution i det vestlige Aarhus i juni sidste år, men han nægter at have misbrugt hende seksuelt.

Det står klart, efter manden her til formiddag har sat sig på anklagebænken ved retten i Aarhus. Her er han tiltalt for en ca. timelang bortførelse af en fireårig pige fra Børnehuset Snogebæksvej i Hasle i det vestlige Aarhus den 14. juni sidste år.

Et forhold den 33-årige erkender, oplyste hans forsvarer Michael Egholm i retten. Men hans klient nægter sig skyldig i det alvorligste forhold; voldtægt og seksuelt misbrug af den dengang fireårige pige på mandens hjemmeadresse godt en kilometer fra børneinstitutionen.

Det var en anden dreng i institutionen, der kort efter middag 14. juni sidste år alarmerede pædagogerne i børnehaven. Han fortalte, at han havde set en fremmed mand løfte pigen op over hegnet til legepladsen og var gået med hende. Det sagde anklager ved Østjyllands Politi, Birgitte Ernst, under sin opridsning af sagens forhold i retten.

»Sagen starter ved, at et andet barn siger til børnehavepersonalet, at han har set en mand løfte pigen over hegnet og har taget hende væk. Personalet konkluderer efterfølgende, at hun har været væk fra ca. 12.30 til 13.50, hvor hun kom alene tilbage til børnehaven. Efterfølgende efterforskning påviste, at det godt kunne lade sig gøre at løfte et barn over hegnet ved børnehaven. Derfor stod det klart, at drengen talte sandt,« sagde Birgitte Ernst.

Flere DNA-spor

Den 33-årige kom til Danmark fra Iran som spæd sammen med sine forældre, der flygtede fra landet. Han boede indtil sin anholdelse hjemme hos forældrene i det vestlige Aarhus. Han havde påbegyndt pædagoguddannelsen men ikke gennemført den. Han har både arbejdet som lærervikar og pædagogmedhjælper på en række skoler og institutioner i det vestlige Aarhus, ligesom han har været træner i flere århusianske fodboldklubber.

Den 33-årige tiltalte er belastet af adskillige tekniske beviser i sagen, for politiet undersøgte i samme ombæring alle DNA-spor og fiberspor, både fra tiltalte og offeret samt deres beklædningsdele.

»På pigens trusser er der to steder fundet DNA-spor, der med en sikkerhed på en til en million stammer fra tiltalte. I tiltaltes underbukser blev der også fundet DNA-spor,« fortalte anklager Birgitte Ernst i retten.

Politiet undersøgte også tiltaltes bil, og på bildøren blev der fundet et håndaftryk fra en lille pige, ligesom der blev fundet krummer fra chokoladekiks, og det stemmer overens med den forklaring, pigen har afgivet til politiet om, at hun blev afleveret i bilen.Tiltaltes håndaftryk er desuden fundet på emballagen til chokoladekiksene. Der er desuden fundet fibre i tiltaltes bil, som matcher med pigens fleecetrøje, begge sko og en hårelastik.

Den 33-årige er som det alvorligste tiltalt efter straffelovens paragraf 216, der kan give fængsel op til 12 år. Han har tidligere været indlagt på psykiatrisk hospital og er også blevet mentalundersøgt i forbindelse med den aktuelle sag, og her konkluderer retslægerådet, at han er sindssyg og ikke egnet til almindelig straf. Derfor har anklagemyndigheden nedlagt påstand om en behandlingsdom på ubestemt tid på psykiatrisk hospital.

Stemmer plagede tiltalte

Ifølge anklageren er der ingen relationer mellem pigen og den tiltalte, hvilket den 33-årige bekræfter. Han kendte ingen af børnene i børnehaven, som han kender, fordi hans lillesøster har gået der for mange år siden. Tiltalte forklarede i retten, at han var på vej hjem fra sin farmor, da pigen pludselig siger hej til ham.

»Hun siger ’hej, hvad laver du her’. Så siger jeg bare ’hej’ til hende, og løfter hende over hegnet,« forklarede manden i retten.

Hvorfor han bortførte pigen, har han dog svært ved at forklare.

»Jeg havde det skidt og hørte stemmer. Jeg havde ringet til psykiatrisk hospital dagen før, men de ville ikke indlægge mig, fordi de havde pladsmangel,« forklarede den 33-årige.

»Men hvorfor gjorde du det, når stemmerne ikke sagde, du skulle løfte hende over hegnet,« spurgte anklager Birgitte Ernst.

»Jeg kan ikke forklare det andet end jeg var bange, fordi stemmerne sagde, at de ville slagte mig,« svarede han.

Det var et vidne, der havde set den 33-årige gå sammen med pigen, der gjorde, at politiet hurtigt kom på sporet af ham. Sammenholdt med oplysninger fra pigen, der bl.a. fortalte om to hunde hjemme hos den tiltalte, kunne politiet anholde den tiltalte samme dag klokken 18.30, hvor han blev sigtet for bortførelsen. Tiltalte har siddet varetægtsfængslet i surrogat lige siden sin anholdelse.

Formiddagens afhøring af den tiltalte gav heller ikke noget klart svar på, hvorfor politiet har fundet DNA-spor på pigens underbukser, ligesom der var fundet DNA-spor på pigen. Ifølge den tiltalte havde de leget hyp-hyp-hest, hvor pigen sad på ryggen af ham, mens han kravlede rundt på alle fire. Under den leg skulle han angiveligt have fået udløsning, forklarede han.

Han forklarede fundet af DNA-spor med, at den fireårige pige skulle på toilettet, og efterfølgende havde brug for hjælp til at få sine bukser og underbukser på.

Svigtende hukommelse

Det er en forklaring, den tiltalte ikke tidligere har præsenteret for politiet, og derfor borede anklager Birgitte Ernst flere gange i den tiltaltes dårlige hukommelse.

»Det er det jeg prøver at sige, at sæden er kommet på hendes trusser, da jeg hjalp hende. Jeg tog fat om trusserne på siderne,« svarede han.

Han afviste dog at have rørt ved hendes kønsdele og i det hele taget at have forgrebet sig på hende. Pigen har dog forklaret på videoafhøring, hvordan hun er blevet rørt, og anklageren undrede sig også over, hvordan der så var kommet DNA-spor på pigen.

»Jeg bliver sur over, at I påstår jeg skulle have voldtaget hende, når det ikke passer. Det kan jeres beviser også påvise, jeg har kun rørt ved hendes trusser,« sagde den tiltalte.

»Hvorfor siger hun så, at du har gjort de her ting ved hende,« ville anklageren vide.

»Enten er hun blevet presset af pædagogerne eller en politimand, jeg ved det ikke,« lød det vredt fra den 33-årige, der hidsede sig op over anklagerens gentagne spørgsmål.

Sagen fortsætter mandag eftermiddag, hvor retten skal se videoafhøringen af pigen. Her bliver dørene dog lukket af hensyn til pigen.

Der er afsat i alt seks retsdage til sagen, hvor der forventes at falde dom senere i februar. BT følger sagen.