Lyt til artiklen

Højesteret har torsdag givet direktør Peer Kølendorf medhold i en sag mod Skattemyndighederne.

København: Direktør Peer Kølendorf har fået Højesterets ord for, at han ikke skal betale 144 millioner tilbage til Skat i en sag, som har kørt i syv år.

- Jeg er selvfølgelig meget glad. Jeg er blevet frikendt, og har fået dommernes ord for at jeg har ledet min virksomhed ordentligt, siger han til Ritzau.

Han var direktør, bestyrelsesmedlem og hovedaktionær i Comitel International A/S, hvor en medarbejder i 2003 og 2004 var med til at snyde Skat i forbindelse med handler med mobiltelefoner og it-komponenter.

Skat mente, at Peer Kølendorf kunne gøres personligt ansvarlig, fordi han ikke som direktør havde kontrolleret medarbejderens handler grundigt nok.

- En direktør skal jo ikke kigge over skulderen på hver enkel medarbejder, og selv hvis jeg havde brugt hele dagen på at kontrollere ham, ville jeg alligevel ikke have afsløret svindlen, mener Peer Kølendorf.

Da svindlen blev opdaget, meldte selv Skattemyndighederne ud, at det var en helt ny form for momskarrusel.

Hidtil havde man kun set momskarruseller indenfor EU. Men i denne sag, som på grund af dens rødder i Asien blev kaldt "Gul Feber", blev mobiltelefoner og it-komponenter sendt frem og tilbage mellem Hongkong og Danmark.

Når man importerer, kan man gøre det uden at betale moms, men når man sælger videre, skal man opkræve moms på vegne af staten.

Derfor blev selskaber tømt for penge, inden staten kunne få sin moms, har Ekstra Bladet tidligere beskrevet. Mobiltelefoner var attraktive, fordi de koster meget, men er billige at transportere fordi de fylder lidt.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle have opdaget det, og dommerne er enige i, at det kunne jeg ikke, siger Peer Kølendorf.

Afgørelsen er en stadfæstelse af Østre Landsrets afgørelse fra 2014. Skatteministeriet skal betale næsten ni millioner tilbage til Peer Kølendorf i sagsomkostninger.

/ritzau/