Gennemrodede skuffer og et hjem, der var vendt på hovedet.

Det var, hvad Leif og Birthe Christensen fra Rødovre mødte, da de kom hjem fra en familiefødselsdag i oktober sidste år.

De havde haft ubudne gæster. 'Heldigvis' var der ikke stjålet så mange værdigenstande, men det var alligevel en ubehagelig oplevelse. Tyvene var nemlig kommet ind gennem vinduet i pensionistparrets soveværelse. Vinduet havde de afmonteret.

Efterfølgende overvejede den pensionerede værkfører at sikre sit hjem.

»Jeg fik aldrig taget mig sammen, og jeg var ikke så stor tilhænger af at få et alarmsystem, som man skal betale til hver måned,« siger Leif Christensen på 66 år.

Parret blev mødt af dette syn, da de kom hjem. Tyve havde gennemrodet deres hjem.
Parret blev mødt af dette syn, da de kom hjem. Tyve havde gennemrodet deres hjem. Foto: Privatfoto
Vis mere

Men den beslutning skulle ægteparret hurtigt komme til at fortryde.

Personer, der har været ramt af indbrud, har ifølge kriminolog Dave Sorensen fra Københavns Universitet 5,5 gange så stor risiko for at blive ramt af indbrud igen inden for et år, i forhold til dem, som ikke har haft ubudne gæster på besøg.

»Ifølge min og international forskning er der ingen tvivl om, at personer, der først én gang har været udsat for et indbrud i deres private hjem, har signifikant højere risiko for at opleve endnu et indbrud inden for et år. Og den risiko er allerhøjest inden for de første dage og uger efter det første indbrud. Selvom den seneste forskning, jeg har lavet, er fra 2010, er konklusionerne bestemt stadig gældende,« lyder vurderingen.

Og det var netop det, som skete for Leif og Birthe Christensen. For omkring en måned efter indbruddet i oktober, blev de ramt af endnu et indbrud. De havde været væk fra hjemmet i lidt over tre timer, da de endnu en gang kom tilbage til et endevendt hjem.

»Denne gang kom de ind ad samme vej. Men de havde kastet en sten gennem ruden. Jeg havde slet ikke forestille mig, at vi kunne bliver ramt af indbrud igen så hurtigt. Det regner man ikke lige med,« siger Leif Christensen.

Sammenlagt har ægteparret fået stjålet værdigenstande for 20.000 kroner.  Men det er ikke så meget det, som har givet dem urolige nætter.

»Det er ligegyldigt med de stjålne ting. Det er jo døde ting. Det er mere det med, at der har været nogen inde i vores hjem, som der nok kommer til at gå lidt tid med at få rystet af sig. Det er slet ikke sjovt,« siger han.

Foto: Privatfoto
Vis mere

Politiet har endnu ikke fundet frem til tyvene, men Leif Christensen er overbevist om, at der er tale om de samme tyve. Blandt andet fordi indbrudsmetoden minder om hinanden og på grund af det korte tidsinterval.

De gentagende indbrud har resulteret i, at ægteparret gennem 47 år har anskaffet sig en overvåget alarm på vinduer og døre. Det betyder, at den er tilkoblet en alarmcentral.

Der kan være flere årsager til, at risikoen for flere indbrud stiger, når man allerede har været ramt. Eksempelvis kender tyven nu hjemmet. Tyven bruger ofte det første indbrud til at lige at sondere terrænet, så han/hun ved andet indbrud ved, hvor de rigtig dyre ting er henne.

Derudover så er det sjældent, at en indbrudsramt person eller familie hurtigt anskaffer sig en alarm. Desuden kan de stjålne ting være blevet erstattet, hvorfor der måske er nye og endnu mere værdifulde genstande at hapse.