En af Danmarkshistoriens mest legendariske forbrydere - gangsteren og smuglerkongen Leon Owild - er død.  Han blev 80 år gammel og nåede at tilbringe 14 år bag tremmer.

14 år bag lås og slå i danske fængsler. Heraf fem år i isolation.

Sådan tilbragte den legendariske gangster Leon Owild, der i 60'erne, 70'erne og 80'erne forsynede danskerne med billige smøger, en stor del af sit liv.

Nu er han død. 80 år gammel. Det skriver hans datter, Tini Owild på Facebook.

'Han bisættes 23. december, kl. 10.00 i Lundehus Kirken, Strødamvej 1, 2100 Kbh.Ø. Jeg ved alle har juletravlt, men jeg håber og ønsker for min far, at I som har fulgt ham igennem livet og han har betydet noget for, vil komme og sende ham godt af sted, som han fortjener. ALLE er meget velkomne og der vil være en lille afskedsreception bagefter', skriver hun.

Selv om Leon Owild næppe var 'et af guds bedste børn', så har han med sikkerhed haft betydning i en masse personers liv. I årevis var han en del af den berygtede narkobande, der blandt andre talte andre gangstere som 'Smukke Kai, 'Divan-Svend' og Bent Ricardo. Udover cigaretter smuglede Leon Owild nemlig også hårdere stoffer.

Selv om han efterhånden blev en garvet kriminel, så var første gang bag tremmer dog ingen dans på roser. Leon Owild voksede op med en alkoholiseret stedfar og daglige tæsk var på menuen i barndommen. Han var da også kun 15 år, da han røg i Vestre Fængsel. Og det tærede så hårdt på ham, at han overvejede at tage sit eget liv. Det fortalte han i et interview med Berlingske Tidende i 1997.

»Jeg sad i Vestre Fængsel, da jeg var femten. Om aftenen og natten kunne jeg høre, hvordan andre fanger fik tæsk af fangevogterne, og jeg var helt ude af den. Jeg stod med et barberblad i hånden og var lige ved at skære halsen over på mig selv, men jeg spurgte fangevogteren, om han ikke gad tale med mig.«

Leon Owild blev reddet af en sygeplejerske, der kom ind til ham og fortalte, at han var en pæn fyr, der havde en masse af se frem til i livet.

Her ses leon Owild i 1996 i sin fængselscelle i det åbne fængsel i Jyderup, hvor han afsonede en dom for hashsmugling.
Her ses leon Owild i 1996 i sin fængselscelle i det åbne fængsel i Jyderup, hvor han afsonede en dom for hashsmugling. Foto: LISELOTTE SABROE
Vis mere

Mange år senere berørte en anden kvinde igen Leon Owilds liv, da han som 58-årig atter sad i Vestre Fængsel. Dengang fik gangsteren livsmodet tilbage ved hjælp af en ung samfundfagslærerinde, der underviste ham, mens han sad i fængsel.

»Hun var en engel i helvede. Hun gav os livsmodet og livsglæden tilbage. Et fantastisk menneske - smuk både fysisk og åndeligt,«, fortalte Leon Owild i samme interview.

I en periode lagde Leon Owild den kriminelle løbebane på hylden og valgte i stedet at bruge sin tid på at hjælpe unge ud af kriminalitet. Han var blandt andet formand for landsforeningen Krim, hvor han blandt andet var talsmand for at forbedre fangers forhold i de danske fængsler.

Generelt kan man sige, at kvinder har betydet en del for Leon Owild gennem livet. I de år, hvor smuglerkarrieren var på sit højeste, var han og vennerne ombejlede på diskotekerne. Det fortalte han i et interview med Ekstra Bladet  i 2006.

»En overgang havde jeg 10 kærester samtidig. Og nu ved jeg godt, du vil spørge, om jeg er gået hen og blevet impotent. Svaret er nej! Du kan tro, dyret fungerer. Jeg har en datter på fem år ude i Thailand. Så der er stadig gang i sprøjten. Ha.. Ha. ha...,« sagde Leon Owild i interviewet dengang.

Her er Leon Owild sammen med andre indsatte i statsfængslet i Jyderup i gang med at bygge en kirke i 1996.
Her er Leon Owild sammen med andre indsatte i statsfængslet i Jyderup i gang med at bygge en kirke i 1996. Foto: BRIAN KARMARK
Vis mere

Han fortalte også, at han havde fire børn med fire forskellige kvinder, og at han havde været forelsket tre-fire gange i sit liv.

Leon Owilds forbrydelser var mange. Blandt andet er han blevet dømt for smugling af cigaretter, narkohandel og afpresning.  En overgang havde han et inkasso firma kaldet 'Knytnæven'.

Men i interviewet med Ekstra Bladet påstod Leon Owild, at han aldrig havde været voldelig.I samme interview fortalte ham også, at han var ved at afbetale sin gæld til samfundet på 289.000 kr. Og at det gerne skal nævnes på hans gravsted.

»Han døde gældfri«, ønskede smuglerkongen at få skrevet.

Ifølge TV2 sov Leon Owild stille og roligt ind i sit hjem i Emdrup.