Et medlem af fagforbundet Lederne kan se frem til at modtage en erstatning på ni millioner kroner fra Nets.

Nets er i Østre Landsret blevet dømt til at betale over ni millioner kroner i erstatning til et medlem af Lederne.

Det oplyser Lederne i en pressemeddelelse.

Medlemmet var på barsel, da størstedelen af de øvrige medlemmer af ledelsesgruppen fik mulighed for at købe aktier i Nets til en fordelagtig pris.

Efterfølgende har Nets ikke kunnet dokumentere, at det var på grund af dårlig performance eller lignende, at hun ikke fik tilbuddet.

Landsretten har derfor konkluderet, at der var tale om forskelsbehandling efter ligebehandlingsloven.

Advokat i Lederne Sophie Becher, der har ført sagen, glæder sig over afgørelsen.

- Det glæder mig, at Østre Landsret i denne sag har slået fast, at der er tale om ulovlig forskelsbehandling, når man glemmer eller bevidst ser bort fra medarbejdere - både kvinder og mænd - som er på orlov.

- Derfor mener jeg, at landsrettens dom er både rimelig og rigtig, og at den understreger over for virksomhederne, at de skal være opmærksomme på reglerne i ligebehandlingsloven, så medarbejdere på orlov ikke bliver forbigået, siger hun.

Hun ærgrer sig dog over, at den slags sager overhovedet opstår.

Ifølge Ledernes pressemeddelelse ville kvinden i dag have haft en aktiegevinst på flere millioner kroner, hvis hun var blevet tilbudt aktiekøbsrettighederne.

Sagen startede tilbage i 2014, hvor Ledernes medlem - der var executive advisor for Nets' daværende topchef - gik på barsel.

Mens kvinden var på barsel, kom en ny topchef til, der udpegede en ny medarbejder til samme stilling, mens kvinden dog beholdt sin stilling.

Derefter fik den nye topchef mulighed for at tildele aktiekøbsrettigheder til ledelsesgruppen. Her blev kvinden ikke tilbudt at købe aktier.

Lederne argumentere i Østre Landsret for, at der måtte være en formodning om, at kvinden var blevet forbigået, fordi hun var på barsel.

Nets kunne ikke bevise, at det modsatte var tilfældet, og derfor skal kvinden have erstatning.

Desuden skal Nets betale sagens omkostninger på 847.000 kroner.

/ritzau/