Retssagen mod Balkan-veteranen Lars Kragh, der er tiltalt for at slå sine forældre ihjel med en økse, fortsatte i dag ved Retten i Randers. Her var Lars Kraghs bror i vidneskranken.

Nævningesagen mod Lars Kragh begyndte i tirsdags, og her kom det frem, at familietragedien skete efter forældrene i årevis havde forsøgt at få den tidligere udsendte soldat tvangsindlagt på psykiatrisk hospital.

Og skal man tro Thomas Kragh, Lars Kraghs storebror, så var det særligt én episode, der gav alvorlige knaster i forholdet mellem hans 41-årige lillebror og forældrene, 69-årige Kirsten Kragh og 74-årige Jørgen Kragh, og som muligvis blev katalysator for det skæbnesvangre møde mellem forældrene og Lars Kragh i forældrenes fritidshus i Uggelhuse øst for Randers torsdag den 7. juli sidste år.

Det var en tvangsindlæggelse, som forældrene gennemtrumfede i september 2014. Det var ifølge Lars Kraghs forsvarer Mikkel Nielsen en ’traumatisk oplevelse’, og den opfattelse bekræftede Thomas Kragh i retten.

»Det kan jeg sagtens forestille mig. Hvis jeg blev tvangsindlagt af mine nære, og blev udskrevet dagen efter, så ville jeg også være i den tro, at der ikke var noget galt med mig,« lød det fra Thomas Kragh.

Udskrevet næste dag

Den pågældende septemberdag i 2014 blev han ringet op af sin mor, der fortalte, at hun havde alarmeret politiet, fordi lillebroderen havde opført sig truende over for sin far i forældrenes hjem i Låsby i Østjylland.

»Lars havde bedt min far fjerne et dyr fra væggen, men min far havde sagt, at der ikke var noget dyr, og så var Lars blevet truende og havde sagt ’når jeg siger, der er et dyr, så er der et dyr’. Da jeg kom over til mine forældre, så jeg Lars i haven, hvor han stod og røg. Han forsøgte at stikke af, men han blev overmandet af fem-seks politibetjente, der brugte peberspray mod ham, og han kom i spændetrøje,« fortalte Thomas Kragh.

På grund af sit gode forhold til lillebroderen var det ham, der kørte med i ambulancen til psykiatrisk hospital i Risskov, hvor Lars Kragh blev indlagt. Ved tirsdagens retsmøde kom det frem, at lægerne havde vurderet, at Lars Kragh var psykotisk, led af skizofreni og PTSD. Alligevel blev eks-soldaten udskrevet dagen efter.

»Vi var lettede og tænkte, at Lars endelig kunne få den behandling, han havde brug for. Men han blev udskrevet dagen efter. Det gjorde, at Lars’ verdensopfattelse blev sådan, at politiet ville slå ham ihjel, og at mor og far kun ville have ham tvangsindlagt,« forklarede Thomas Kragh i retten.

Thomas Kragh fortalte også, at han aldrig tidligere havde oplevet sin lillebror som truende.

»Havde du spurgt mig inden episoden her, hvor Lars slog mor og far ihjel, så havde jeg aldrig troet, at han kunne finde på sådan noget. Da Lars fik sin PTSD-diagnose, så var udgangspunktet, at det var en beskyttende PTSD, altså at han reagerede ved at beskytte sine nærmeste. Jeg havde aldrig kunnet forestille mig, at han kunne gøre det her,« sagde Thomas Kragh.

Var bekymret for sin bror

Familietragedien rullede over flere dage sidste år fra lørdag 9. juli, hvor Østjyllands Politi efterlyste 42-årige Lars Kragh og forældrene, som ikke var set siden onsdag 6. juli, frem til 12. juli, hvor lillebroderen blev anholdt i en bil ved Vonge Kirke i Midtjylland. I bilen fandt politiet ligene af Kirsten og Jørgen Kragh.

Efter en flere dage lang eftersøgning blev Lars Kragh anholdt af politiet i Vonge i Sydøstjylland om eftermiddagen tirsdag den 12. juli klokken 16.16. Jørgen og Kirsten Kragh bliver fundet døde i bilen. Foto: Alarm112Midtjylland.dk
Efter en flere dage lang eftersøgning blev Lars Kragh anholdt af politiet i Vonge i Sydøstjylland om eftermiddagen tirsdag den 12. juli klokken 16.16. Jørgen og Kirsten Kragh bliver fundet døde i bilen. Foto: Alarm112Midtjylland.dk
Vis mere

Thomas Kragh fortalte i retten, at han havde været alvorlig bekymret for sin bror flere gange i årene inden drabene, f.eks. når broren angiveligt havde set ufo’er eller troede, at der kravlede dyr ud af ham.

»Når han havde det sådan, så opfordrede vi ham til at søge hjælp, men det ville han ikke,« sagde han.

Thomas Kragh fortalte roligt og fattet, hvordan familien flere gange gennem årene havde haft Lars Kragh til vagtlæge for at få psykiatrisk hjælp, men hver gang blev familien afvist, fordi læger vurderede, at Lars Kragh hverken var til fare for sig selv eller andre. Ind i mellem kunne lillebroderen dog godt erkende, at han var syg.

»Da Lars fik PTSD-diagnosen i 2011, så var han glad og lettet, for så var det ikke ham, der var noget galt med. Men for det meste mente Lars ikke, at han var syg,« sagde Thomas Kragh.

Forældre hjalp med tilværelsen

I retten i tirsdags erkendte Lars Kragh i store træk de faktiske omstændigheder, da han sidste år i juli tæskede sine forældre ihjel med en økse i forældrenes fritidshus i Uggelhuse, hvor han var søgt hen efter et længere ophold i udlandet.

Men eks-soldaten nægter sig skyldig i drabstiltalen. Han siger, han var psykotisk og handlede i nødværge, og han fortalte, at han følte forældrene blandede sig for meget i hans liv.

»De havde en idé om, at jeg var PTSD-soldat og skulle have pension og sådan noget. Det begyndte at gå helt galt, fordi min mor skrev om det på Facebook til alle mulige foreninger, der har noget med PTSD at gøre. Jeg bad hende om at lade være,« sagde eks-soldaten fra vidneskranken.

Ifølge storebroderen blandede forældrene sig, fordi lillebroderen var igennem en hård personlig nedtur efter en skilsmisse.

»De blandede sig i hans liv, forstået på den måde, at han ikke kunne tage vare på sig selv. Overordnet har de hjulpet Lars med alt: At få hans økonomi på plads, at han havde et sted at bo. De har sørget for, at Lars havde kontakt til sine børn og for kontakten til eks’en. Det var han bestemt ikke glad for. Han reagerede ved at forsvinde. Jeg ved ikke om Lars konfronterede mor og far med det, men han sagde til mig, at det ikke var okay,« fortalte Thomas Kragh i retten.

Han havde ikke lyst til at udtale sig yderligere til BT efter retsmødet.

Retssagen mod Lars Kragh fortsætter ved Retten i Randers i morgen og i næste uge. Bliver han kendt skyldig, vil anklager Birgitte Ernst gå efter en tidsubestemt forvaringsdom.