De kommer i bulede, gamle rustspande eller i direkte rutefart med bus, og de kommer med ét eneste formål: at begå berigelseskriminalitet i Danmark.

En rundringning, som B.T. har foretaget til en række af landets politikredse, viser, at såkaldte øst-kriminelle volder stadig større problemer. Antallet af tilrejsende vokser, og det samme gør professionalismen.

- Det har et snit af at være organiseret, det er vi ikke i tvivl om. Når de skal afsætte tyvekosterne, så skal de jo have et led et sted til at afsætte det, siger Thorkild Steen Jensen, der er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland Falsters Politi. Her sigtede man i 2010 omkring 40 pct. flere østkriminelle end året forinden.

- Hvor det tidligere var polakker, er det nu rumænere, vi har flest sigtelser mod. Det er alt fra betleri og opefter til og med indbrud. Og det er rigtig svært at dæmme op for. De bevæger sig jo rundt i landet på lovlige vilkår. Det er kun få, der har indrejseforbud. Vi skal tage dem med fingrene i kagedåsen, før vi kan sende dem ud, siger Thorkild Steen Jensen.

Massive problemer

Også andre politikredse på Sjælland melder om massive problemer. I Københavns Dommervagt er hver fjerde person, der fremstilles i grundlovsforhør, nu østeuropæer, og hos Nordsjællands Politi udgør rumænere omtrent en tredjedel af alle arrestanter i indbrudssager.

- Vores problem er specifikt med rumænere. De står bag en stor del af alle indbruddene i vores kreds. Hvad forklaringen er, ved jeg ikke, men måske er det noget så banalt, som at bussen fra Bukarest stopper i København, siger chefpolitiinspektør Flemming Drejer.

I Jylland melder kredsene også om problemer med østkriminelle. Her er der dog primært tale om statsborgere fra Polen og Litauen. Ved Sydøstjyllands Politi er antallet af sigtede østeuropæere fordoblet siden 2007. I Nordjyllands Politi mærker man også stigningen.

- På det seneste har vi set en stigning af østkriminalitet. Der har vi godt nok fået en del i garnet. Det er primært litauere, men vi har også taget rumænere, siger chefkriminalinspektør Claus Hilborg.

B.T. kunne i går fortælle, at 30 romaer i København slap for påtale, selv om politiet fandt dem i besiddelse af bærbare computere, mobiltelefoner og fladskærme.

Politiet havde ikke ressourcer til at løfte sagen. Det billede går igen andre steder i landet.

- Det er tit en bevismæssig udfordring, at vi står med tyvekoster og østkriminelle, og hvor alt tyder på, at den eneste grund til, at de er her, er at berige sig på det almenes bekostning, men hvor du bare ikke kan få det koblet sammen. Når vi så må lade dem gå, sidder de næsten og griner ad os, siger Claus Hilborg.