Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Københavns Byret har netop taget stilling til, hvad der skal ske med den ene af de to udviste afghanere, der i sommer sneg sig om bord på et af evakueringsflyene til Danmark.

Der er tale om en 30-årig mand, som tidligere er idømt seks måneders fængsel for brandstiftelse. Han blev sendt ud af Danmark til Afghanistan i 2017 med et indrejseforbud gældende frem til februar 2023.

Selvom manden har overtrådt det indrejseforbud, mener dommeren ikke, at manden skal idømmes nogen form for straf.

»Thi kendes for ret – straffen bortfalder jævnfør §83,« siger dommeren i Københavns Byret i sin kendelse.

Dommeren lægger vægt på, at han ikke har forsøgt at skjule sin identitet for de danske myndigheder, da han ankom til Danmark. Anklagemyndigheden gik efter en straf på et år og en ny udvisning til manden.

Den 30-årige mands familie bor allerede i Danmark. De var mødt op i retten for at støtte deres familiemedlem. Da dommen faldt udbrød der straks jubel i retten fra mandens familie.

Det var tydeligt, at han var meget bevæget over rettens afgørelse, flere gange undervejs trillede tårerne ned ad hans kinder.

I retten har manden forklaret, at han arbejdede som vagt på den danske ambassade i Kabul i Afghanistan, da Taleban indtog hovedstaden. Han fortalte de danske myndigheder, at han frygtede for sit liv.

Efter dommerens kendelse gik det stærkt i retten. For dommeren besluttede, på trods af anklagemyndighedens protester, at den 30-årige mand skulle løslades på stedet.

Det fik anklager Anders Larsson på arbejde, der straks oplyste, at manden skal anholdes, indtil det bliver besluttet, hvor han skal opholde sig i landet.

Men den afghanske mands forsvarsadvokat til protesterede mod fængslingen. Ifølge advokaten kan det ikke være rigtigt, at hans klient skal sidde fængslet, nu når dommeren lige har løsladt ham.

Efter en del diskussion bliver der enighed i retten om, at manden selv, uden politiets indblandelse, skal tage til Asylcenter Jelling, hvor hans kone og to børn opholder sig.

»Jeg er meget glad for, at jeg nu kan forlade retten som en fri mand,« siger den nu løsladte afghaner til B.T.

Han fortæller videre til B.T., at hele forløbet har været en meget traumatisk oplevelse for ham. Først flugten fra Kabul, siden anholdelsen i Danmark, hvor han blev anholdt foran sine børn og kone. Den 30-årige afghaner er meget uforstående over for, at anklagemyndigheden ikke kunne forstå, at han var i livsfare, hvis han blev i Afghanistan.

Den afghanske mand bliver tilbudt af to politibetjente at blive kørt til Vestre Fængsel, men han fortæller gladeligt, at han selv vil tage til Vestre Fængsel for at hente sine ejendele, inden han tager til Asylcenter Jelling for at blive genforenet med sin familie.

Anklagemyndigheden har kæret dommen til landsretten.