Kæmpe erstatningskrav mod otte mænd i danmarkshistoriens hidtil største sag om ulovlig kopiering i stor stil.

Et astronomisk erstatningskrav på over tre milliarder kroner lurer i kulissen, når Københavns Byret lige efter nytår tager hul på danmarkshistoriens hidtil største sag om piratkopiering.

Otte mænd står tiltalt for en næsten erhvervsmæssig pirat-industri gennem flere år, hvor - i bogstaveligste forstand - tonsvis af ulovligt kopierede cd'er blev importeret til danske kunder.

Alene i en enkelt af sendingerne var der 240.000 kopi-cd'er.

»Det drejer sig om piratkopier af stort set alt, der kan kopieres over på en cd. Både musik og alle mulige edb-programmer. Vi har ikke helt tal på antallet af cd'er, men på et tidspunkt blev det vejet til 15 tons,« fortæller lederen af kriminalpolitiets bedrageriafdeling i København - kriminalinspektør Niels Jørgen Abildgaard.

Udbudt via internettet
»Sagen startede for flere år siden, da færdselspolitiet stoppede en bil på sydmotorvejen på vej til København, som var proppet med piratkopier.

Flere af de tiltalte er forretningsdrivende, som efter vores opfattelse har solgt de ulovligt kopierede cd´er fra København,« fortsætter kriminalinspektøren.

Piratkopierne er især blevet udbudt via nettet, hvor køberne ifølge politiet har vidst, at der var tale om ulovlige kopier.

Tidligere danske sager om piratkopiering har hidtil kun udløst bødestraffe.

Risikerer fængselsdomme
Men kendes de tiltalte skyldige i den kommende sag, vil det formentlig udløse fængselsstraf på grund af sagens enorme omfang.

Sager om piratkopiering er normalt ikke ligefrem politiets livret. Efterforskningen er besværlig og ofte indviklet, men kan maksimalt udløse et års fængsel i de helt grove tilfælde.

I den aktuelle sag har rettighedshaverne i forbindelse med anmeldelsen opgjort deres erstatningskrav mod de tiltalte til mindst tre milliarder kroner.

Først hvis de tiltalte kendes skyldige i straffesagen, ventes der at blive sat endeligt beløb på erstatningskravet i et civilt søgsmål.

Advokat Arly Carlquist fra advokatfirmaet Bech-Bruun Dragsted ønsker som repræsentant for nogle af de største rettighedshaverne ikke at kommentere den verserende sag, før der er faldet dom.

I den endelige opgørelse af erstatningskravet menes musik-kopierne kun at spille en mindre rolle, mens især kopierne af de dyre computerprogrammer vejer tungt.

»I mange sager må man erkende, at piraterne ikke kan betale de store erstatningsbeløb, som bliver gjort gældende mod dem. Bare man er oppe i to-cifrede millionbeløb bliver det jo rigtig svært,« siger advokatfuldmægtig Jakob Plesner fra AntiPiratGruppen, der jagter kopi-pirater for blandt andre musikbranchen.

»Derfor er man ofte nødt til undervejs at nedsætte beløbet til en realistisk størrelse, som piraterne kan betale. Men under alle omstændigheder har det en præventiv effekt,« tilføjer han.

Politiet har foreløbig ikke krævet at få konfiskeret noget udbyttet fra den påståede pirat-kopiering. Simpelt hen fordi man ikke har nogen idé om, hvad fortjenesten har været på de op mod en million piratkopier.