Lyt til artiklen

Det skal koste en 26-årig dansk kvinde mindst fire års fængsel for terrorstøtte, at hun som hjemmegående husmor i Afghanistan i fire år har støttet terrororganisationen IS.

Det meddeler Statsadvokaten i København fredag formiddag.

Den 26-årige kvinde tiltales for at være indrejst i Afghanistan og dér at have fremmet virksomheden for terrororganisationen Islamisk Stat i Khorasan-provinsen (ISKP).

Kvinden har ifølge tiltalen virket som hjemmegående husmor for og hustru til personer, der var aktive i ISKP. Dermed bidrog hun til, at ISKP kunne opretholde og konsolidere sin position i området, finder statsadvokaten.

Justitsministeren har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om, at der kan rejses tiltale mod den 26-årige kvinde. Kvinden, der er dansk statsborger, ankom i december 2021 til Danmark.

Den 26-årige kvinde tiltales for i perioden fra juli 2017 til maj 2021 at være indrejst i Afghanistan og dér at have fremmet virksomheden for terrororganisationen ISKP ved, at hun gennem sin tilstedeværelse og som mor til mindreårige børn og hustru til personer, som var aktive i terrororganisationen ISKP, bidrog til, at ISKP kunne opretholde og konsolidere sin position i området.

Tiltalen mod kvinden sker efter straffelovens § 114 e, 1. pkt. Sagen er rejst af Statsadvokaten i København.

For godt en måned siden blev en 35-årig dansk kvinde i en lignende sag idømt fire års fængsel i Vestre Landsret for at være indrejst og have opholdt sig i et konfliktområde i Syrien og dér have støtte IS.

For nylig blev en anden dansk kvinde idømt fire års fængsel i en lignende sag om støtte til IS ved at være rejst ind i et konfliktområde. Landsretten ville ikke fratrække den tid, som hun havde opholdt sig i al-Roj-fangelejren fra den danske straf. Arkivfoto.
For nylig blev en anden dansk kvinde idømt fire års fængsel i en lignende sag om støtte til IS ved at være rejst ind i et konfliktområde. Landsretten ville ikke fratrække den tid, som hun havde opholdt sig i al-Roj-fangelejren fra den danske straf. Arkivfoto.
Vis mere

I den sag blev den 35-årige kvinde i første omgang straffet med fængsel i tre år af byretten i Esbjerg ved en tilståelsessag, men landsretten skærpede altså straffen til fire års fængsel.

Landsretten fandt modsat byretten ikke, at den danske kvindes straf skulle nedsættes med den tid, som hun sammen med sine børn havde opholdt sig i den kurdisk-kontrollerede fangelejr al-Roj i det nordøstlige Syrien.

Herfra blev hun i oktober 2021 evakueret sammen med børnene til Danmark, og har siden været frihedsberøvet.

»Som vi har set det med Vestre Landsrets dom af 19. december 2022, så kan man blive anset for at fremme en terrororganisations virksomhed, hvis man virker som husmor for og hustru til en eller flere personer, der er aktive i en terrororganisation. Det er dét, vi mener, at der er beviser for, at den 26-årige kvinde har gjort, mens hun opholdt sig i Afghanistan. Vi mener også, at det er en skærpende omstændighed, at perioden var så lang, som den var,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas, Statsadvokaten i København.

Statsadvokaten for København og Bornholm, Lise-Lotte Nilas, fotograferet på sit kontor, onsdag d. 15. august. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012)
Statsadvokaten for København og Bornholm, Lise-Lotte Nilas, fotograferet på sit kontor, onsdag d. 15. august. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) Foto: Torkil Adsersen
Vis mere

Kvinden blev anholdt ved ankomsten til Danmark den 10. december 2021 og har været varetægtsfængslet siden.

Sagen mod den 26-årige er rejst som en nævningesag, da anklagemyndigheden vurderer, at der kan blive tale om at straffe den tiltalte med 4 års fængsel eller mere.

Sagen er berammet ved Retten på Frederiksberg fra 21. august 2023.