Ifølge en af landets førende chefpsykologer, Jørn Beckmann, er Hundested Kommune alt for hurtig til et rense sig selv. Han mener, at der bør laves en uvildig undersøgelse, så man kan komme helt til bunds i det tragiske drab, hvor en 14-årig pige dolkede sin storebror ihjel.

Hundested Kommune vidste, at der var alvorlige problemer i den 14-årige knivstikkers familie. Alligevel mener borgmester Hans Schwennesen ikke, at kommunen har et medansvar for, at pigen søndag morgen dolkede sin 18-årige storebror ihjel med en køkkenkniv.

»Det er altid nemt nok at kigge i bakspejlet, men jeg mener faktisk ikke, at vi kunne have forhindret tragedien. Der har været etableret forskellige tilbud til pigen og hendes familie - både i skolen og i form af behandlingsmæssige tiltag. Men de nærmere detaljer kan jeg ikke redegøre for, da de er belagt med tavshedspligt,« siger den socialdemokratiske borgmester.

»Jamen, kommunen har jo kendt til pigens problemer, men spørgsmålet er bare, om den vidste nok til, at drabet kunne være undgået. Det kan en uvildig undersøgelse komme med svar på,« siger Jørn Beckmann, der dermed kritiserer Hundested-borgmesteren Hans Schwennesen (S), som i går erklærede, at kommunen absolut ikke kunne have forhindret det tragiske drab.

Efterlyser uvildig undersøgelse
»Jeg siger ikke, at kommunen ikke har gjort sit arbejde godt nok, men det er forkert, at de er så hurtige til at rense sig selv. Det burde faktisk ikke være op til kommunen at vurdere, om tingene er foregået, som de skulle, men derimod en uvildig undersøgelsesgruppe,« pointerer Beckmann, der til dagligt arbejder som chefpsykolog på Odense Universitetshospital.

Beckmann har tidligere været brugt af politiet til at skrue gerningsmandsprofiler sammen, og han har en stor viden inden for det psykologiske felt, når det slår klik for morder.

»Vi skal jo have fundet ud af, om kommunens folk har vidst nogle ting, som måske kunne have fået alarmklokkerne til at ringe, før drabet blev begået. Hvordan er hun blevet undersøgt? Hvad har hun sagt til kommunens folk? O.s.v.

En uvildig undersøgelse skal jo ikke laves for at hænge kommunen ud, men derimod kan den være et redskab til forebygge sådanne drab i fremtiden. Det kunne jo være, at andre kommuner kunne lære noget, hvis tingene kom frem,« siger Jørn Beckmann.

mbk@bt.dk