Det er lovligt at lytte med på politiets radioer.

Spørgsmål: Hej Blå Blink. Jeg går meget op i, hvad »strisserne« laver og hvor henne, så jeg bruger min politiscanner meget flittigt. Jeg har hørt forskellige regler om brugen af scanner og har prøvet at kontakte mit lokale politi, men de har ikke givet mig et konkret svar. Hvad er reglerne for brugen af scannere?

Med venlig hilsen

Johnny Stæhr

Svar: Det har været tilladt at købe og frit bruge radioscannere siden 1. juli 1996. En scanner kan bruges til at aflytte f.eks. politi, brandvæsen og fly. Det er blevet en populær hobby, og reglerne er ret enkle. Du må lytte til al radiokommunikation, men du må ikke bruge den, for eksempel ved at offentliggøre den på internettet.

§ 20 i bekendtgørelse om radiofrekvenser uden tilladelse siger: »Indholdet og eksistensen af radiosignaler, som modtages af andre end den, for hvem de er bestemt, må ikke bruges, offentliggøres eller videregives til uvedkommende.«

Det bliver mere problematisk, hvis du begynder at aflytte telekommunikation. Det vil sige, samtaler som på den ene eller anden måde løber trådløst gennem det offentlige telefonnet. Det er forbudt efter straffeloven, som bl.a. forbyder aflytning af telefonsamtaler.

De gamle NMT mobiltelefoner, som ikke eksisterer længere i Danmark, kunne aflyttes med radioscannere. Det samme kan analoge trådløse telefoner, som folk sætter i deres fastnetstik og som ikke er af DECT-typen, det vil sige, at de ikke er krypterede.

I praksis er der i dag meget lidt telekommunikation, der kan aflyttes med radioscannere, fordi stort set alt er krypteret. Du kan ikke købe scannere, der er i stand til at aflytte mobiltelefoner eller anden krypteret radiotrafik. I Danmark bruger alle mobiltelefoner GSM-nettet, der er digitalt og krypteret og altså beskyttet mod aflytning med scannere.

Du kan læse meget mere om scannere, udstyr, lovgiving og frekvenser på www.dkscan.dk