100 sorte sække med tyvekoster sat ud foran husene klar til afhentning af lastbil i nat

Over 100 sække stod klar lige til at snuppe, efter rumænske tyve havde forsøgt at plyndre en hel vej i en haveforening

’Smugler du tyvekoster ud?’, spørges der med et glimt i øjet, da en dame med en trillebør tøffer ud af kolonihaveforeningen Pilegården i Kastrup.

Men der er også alvor i stemmen. For efter at tyve i weekenden brugte alternative metoder i forsøget på at plyndre 15-20 af foreningens 142 huse, kan ingen længere føle sig sikre i det lille samfund.

Kort før klokken tre natten til lørdag vågner Thomas Christensen. Han kan høre tre mænd i færd med at brække døren til hans kolonihavehus op.

- Jeg tænker ikke over, hvad de kan finde på. Jeg råber bare ’Hvad fanden har I gang i?’ og så løber jeg efter dem. Jeg er sikker på, at de er mere bange for mig, end jeg er for dem, siger den 41-årige kolonihavehusejer, der har modtaget mange skulderklap og anerkendende smil dagen derpå.

Men det er et særligt syn, der møder betjentene, da de dukker op med hunde kort tid senere. De finder nemlig et velplanlagt og koordineret tyvetogt. I hver eneste have langs den ene side af en af de små veje står skraldesække med tyvekoster klar til lige at blive snuppet. Thomas Christensen vurderer, at det drejer sig om over 100 sække, primært fyldt med værktøj fra opbrudte skure.

Og i ro og mag kan politiet nu vente på, at en lastbil kører frem til haveforeningen og begynder at læsse sækkene, hvorefter de kan tage fire rumænske mænd på fersk gerning.

Det er langt fra første gang, Pilegården får besøg af ubudne gæster. Flere naboer kan fortælle om indbrud 3-4 gange i år alene. Ofte har det kun været for at stjæle et par dåser sodavand, kaste makreldåser på væggene og køre rundt i gravkøerne, der arbejder på vejene. Denne gang var de ikke kræsne og stjal både defekte redskaber og brugte havehandsker.

- Der er desværre ikke så meget, vi kan gøre. Vi kan installere ståldør, men vi har jo stadig brug for vinduer. Vi kan selvfølgelig også hyre et vagtselskab, men den slags koster jo, siger Thomas Christensen, der selv har fået automatisk lys i sin havegang. Men denne gang var tyvene vakse nok til at skrue pærerne løs, inden de gik igang med deres togt.

Et andet sted i området bor Michael Kristensen, der også er ved at løbe tør for metoder til at holde tyvene ude.

- Hvis de vil ind, så kommer de ind. Jeg er nået der til, hvor jeg overvejer at have et bat stående. Selvfølgelig har jeg ikke lyst til at bruge det, men de skyr jo ikke selv nogen midler. Det er skideuhyggeligt, siger Michael Kristensen og tilføjer, at hvis han selv oplever at få tyvene helt inde i huset, pakker han sine ting og flytter fra sit elskede kolonihavehus, som han har med sin kone, søn og svigerdatter.

- Vi er ellers gode til at holde øje med hinanden, men når det sker om natten eller uden for sæsonen er vi chanceløse, siger han.

Med anholdelsen af de fire rumænere håber Kristian Aaskov, vagtchef ved Københavns Politi, at have fat i netop dén løse tråd, der kan optrevle flere indbrud i det samme område.

- Der har for nylig været 30 indbrud i området. Vi håber at kunne forbinde flere af dem til gerningsmændene, siger han.

De fire rumænere, der alle er mellem 20 og 35 år, er indtil videre fængslet i ti dage.

Andre læser også