Knudret embedsmandssprog og manglende kommunal handlekraft er skyld i, at lille fireårige M blev holdt lukket inde i sine forældres hus i Helsingør i hele fire år, fremfor blot to år.

Helsingør Kommune fik i 2010 et tip om, at Lisbeth Eliasen og hendes mand Jens Valbek Jørgensen havde fået et barn mere, som de skjulte for samfundet. De seks første børn var som bekendt allerede tvangsfjernet.

I august måned ransagede Nordsjællands Politi parrets ejendom i Helsingør i forbindelse med en straffesag. Her fandt politiet en lille dreng, som var helt ukendt for de danske myndigheder. Barnet blev tvangsfjernet.

Helsingør Kommune sendte, efter de havde modtaget tippet, en svært gennemskuelig mail til Ankestyrelsen, som svarede knudret tilbage. Parterne forstod hinanden forskelligt og dømte dermed lille M til to år mere hos sine forældre, som kommunen mente er uegnede til at opdrage deres egne børn. To år, hvor M angiveligt aldrig var udenfor matriklen.

Da Helsingør Kommune fik tippet, så tog de ikke straks affære på mistanken om et lille vanrøgtet barn. I stedet skrev de til Ankestyrelsen om hvad de skulle gøre, når de alene havde en mistanke om, at der fandtes et barn i huset.

- Vi skriver til dem, at der muligvis findes et barn mere i huset. Vi spørger samtidigt om hvad vi kan gøre, da vi selv er i tvivl om hvad lovgivningen foreskriver. Vi får så et svar tilbage, hvor der står, at før vi kan gribe ind, så skal vi være sikre på, at der er et barn, siger kommunaldirektør i Helsingør Kommune, Bjarne Petersen.

- Men der står jo, at I skal gøre ‘hvad der med rimelighed kan forlanges’ i den situation. Det er vel ikke bare at gøre ingenting? Der var jo mistanke om et lille barns ve og vel.

- Men vi har gjort alt muligt siden 1999. Vi har løbende forsøgt at kontakte den familie. Og i dag fortryder jeg da, at vi ikke gik til politiet. Men vi fik et klart nej fra Ankestyrelsen.

- De mener jo netop, at de skrev, at I skulle gå videre med sagen?

- Vi læste det som et nej. De kunne jo bare have skrevet, at vi skulle gå ind. Vi havde støvlerne på allerede.

Men i Ankestyrelsen har man ikke meget til overs for Helsingør Kommunes evne til at læse indenad.

- Vi skriver, at der skal være et barn, før at de kan træffe en afgørelse. Derfor skriver vi netop, at de skal sørge for at finde ud af om der nu også er et barn. Det står tydeligt i de sidste tre linjer, siger ankechef i Ankestyrelsen, Henrik Horster.

Han indrømmer, at korrespondancen kan være svær at læse.

- Det er skrevet af fagfolk, så udefrakommende kan måske have svært ved at tolke det.

- Men Helsingør Kommune havde så også svært ved at tolke det. De er jo fagfolk...?

- Ja, desværre, så forstod vi det forskelligt, siger han og fortsætter:

- Hvis de var bekymrede, så kunne de jo ringe til politiet og forklare sagen. Jeg er sikker på, at politiet ville være lydhøre og reagere på deres anmodning.

- Kunne I ikke også have formuleret jer klarere? Jeg har også læst det flere gange?

- Det er klart, at vi nu ser på, hvad vi kan gøre for at den slags ikke sker igen. Vi skal måske være mere konkrete og forelægge en kommune nogle håndgribelige metoder, som de kan tage i brug og gå videre med, når de spørger. Og så simpelthen skrive et mere forståeligt dansk. Når det er sagt, så er der altså intet i vejen for at løfte røret og ringe til os, hvis de er i tvivl om noget, siger Henrik Horster.

Men Helsingør Kommune løftede skam røret. Det fremstår klart af den ellers uklare korrespondance.

- Vi ringede også. Vi havde masser af kontakt. Hvis vi var gået ind, så havde det været i strid med lovgivningen. Men i dag, så ærgrer det mig, at vi ikke spurgte politiet. Nu ved vi jo, at der var et barn. Det vidste vi ikke dengang, siger Bjarne Petersen.

Men professor i socialret ved Københavns Universitet, Kirsten Ketscher, mener ikke, at det havde været i strid med lovgivningen, at kontakte politiet.

- Det er nemt at være bagklog, men hvis man har mistanke om, at der er foregået en forbrydelse, har kommunen ligesom alle andre pligt til at henvende sig til politiet. Så havde det været op til politiet at vurdere og efterforske sagen, siger hun til Helsingør Dagblad.