De kriminelle spekulerer i den lempede knivlov, siger kilder i politiet. Politikere vil have knivloven strammet igen.

Dobbelt så mange blev overfaldet med kniv sidste år som for bare to år siden. I 2010 modtog politiet 55 anmeldelser om knivvold, sidste år steg tallet til 106. Det bekymrer politidirektør Thorkild Fogde i Københavns Politi, der nu vil undersøge tallene.

Kolleger i hans kreds og andre peger blandt andet på, at de mildere straffe gør det mere fordelagtigt at gå med kniv. Hvor det tidligere automatisk udløste syv dages fængsel, giver det i dag, efter regeringen lempede loven 1. april 2012, kun en bøde. Men selvom kriminelle, særligt i bandemiljøet, ikke nærlæser paragrafferne, så kender de udmærket lempelsen, og de er ligeså udmærket klar over, at besiddelse af skydevåben fortsat giver minimum et år bag tremmer, siger kilder i politiet.

Flere af oppositionens politikere kalder lovgivningen på området for slap. Deriblandt Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær, der er stedfortrædende retsordfører for Peter Skaarup.

- Vi så gerne knivlovgivningen strammet, så det blev straffet hårdere at gå med kniv, og så ingen spekulerer i, at man slipper billigere, når det gælder knive. Man kan sagtens stramme lovgivningen, uden at man som førhen rammer f.eks. tømreren, der har kniv med i arbejdsregi, siger Dennis Flydtkjær.

De Konservatives retsordfører Tom Behnke vil have lempelsen på knivområdet rullet tilbage.

- Der er en klar sammenhæng mellem lovgivningen og antallet af overfald, og det har en præventiv effekt, hvis man ved, at overtrædelse af knivforbuddet giver syv dages ubetinget fængsel, siger Tom Behnke.

- Vi skal senere denne måned have en forespørgselsdebat om knive i nattelivet i Folketinget, og den bakker Konservative op om, siger Behnke.

Så sent som mandag mødte en flok unge mænd op på Københavns Tekniske Skole, hvor et 19-årigt bandemedlem stak en 22-årig studerende adskillige gange med kniv. Samme 19-årig og flere andre unge med bande-baggrund overfaldt to dage forinden to sagesløse med kniv, men det fik ikke dommeren til at fængsle den 19-årige efter det første overfald.

Justitsminister Morten Bødskov har ikke været at træffe pga. vinterferie, men i hans fravær svarer Socialdemokraternes retsordfører Ole Hækkerup.

- Jeg er irriteret over, at folk snakker om at lempe knivloven. Jeg har ikke nogen oplevelse af, at det vil hjælpe på noget som helst - tværtimod. Det, man kan blive dømt for er præcis det samme som før. Den sanktion, som én fra rocker- eller bandemiljøet oplever, er præcis den samme som før vi lempede loven, siger Ole Hækkerup.

Han mener, politiet er udstyret med de helt nyttige redskaber, som de har i dag.

- Vi skal først og fremmest lave en politimæssig indsats. Københavns Politi har lavet en visitationszone i forbindelse med de seneste knivstikkerier, og den er nu også blevet forlænget. Det handler simpelthen om at sige 'hov-hov-hov-hov-hov' - kulturen her til lands er simpelthen ikke, at man går med kniv. Og så gælder det om at få fanget dem, der går med kniv. Jeg tror på, at politiet godt kan løse problemet med de værktøjer, de har i dag, siger Ole Hækkerup.

Mandag forlængede Københavns Politi sine visitationszoner, tirsdag gjorde Vestegnen det samme, og onsdag fulgte Midt- og Vestsjællands Politi trop og forlængede visitationszonen i Køge frem til 28. februar. Baggrunden er i alle tilfælde konflikterne mellem lokale bandegrupperinger og de fortsatte fund af våben under visiteringerne.