Det var en 14-årig indvandrerknægts evner på fodboldbanen, som fik ham væk fra gaden og ind i den århusianske fodboldklub, Fuglebakken.

Det var en 14-årig indvandrerknægts evner på fodboldbanen, som fik ham væk fra gaden. Han endte på den århusianske fodboldklub Fuglebakkens første mesterrækkehold i 20 år, hvor han blev opfattet som et lovende talent. 

Men lørdag gik det galt. 

Under et fodboldstævne i Otterup på Fyn stak han en anden 14-årig i maven med en kniv efter et banalt skænderi om, hvorvidt der var snydt foran i madkøen. I den unge knivstikkers fodboldklub er man dybt rystede. 

- Først og fremmest går vores tanker selvfølgelig til den dreng, der er blevet stukket. Vi er alle meget rystede. Det er jo et kæmpe tilbageslag for alt det arbejde, vi forsøger at gøre i det daglige for de her unge, siger Per Iversen, der er bestyrelsesformand i Fuglebakken.

Per Iversen forklarer, at klubben i høj grad forsøger at hjælpe de unge, hvoraf de fleste har anden etnisk baggrund end dansk og kommer fra nogle af Aarhus' mest socialt belastede områder. 

- Vi har nogle af samfundets allersvageste unge her i klubben. De fleste af de unge kommer fra Trillegården, Bispehaven, Gellerupparken og Fuglebakken. Vi forsøger at få dem væk fra gaden ved hjælp af fodbolden. Væk fra ghettoerne. Og så sker det her, lyder det nærmest opgivende fra fodboldformanden.  

Når sådan noget sker, tænker du så ikke, om al jeres arbejde overhovedet er det hele værd?

- Jo, det er nok den første tanke, man får. Men jeg har det også sådan, at én mands værk skal ikke have lov at slå, det her ud af kurs.  

Fodboldklubben blev sidste år nomineret til Faxe Kondi-prisen, der gives til nogen, som gør et særligt stykke arbejde for århusiansk fodbold. Klubben vandt ikke prisen, men var nomineret for sit store integrationsarbejde i byen. 

- Da vi i 2011 havde 24 indbrud i vores klubhus, besluttede vi os for at gøre noget. Så vi inviterede de her unge ind i klubben, og lod dem være en del af fællesskabet. I 2012 havde vi ikke et eneste indbrud. Så det virkede, at hjælpe dem. Men nu er der så sket det, som bare ikke må ske, siger han med henvisning til knivstikkeriet i Otterup.  

Per Iversen beskriver den 14-årige som et stort talent.

- Han har været hos i seks-syv måneder og spillede for vores første mesterrækkehold i 20 år. Det er kun de absolut bedste, der spiller på det hold, så der er ingen tvivl om, at han var et stort talent, forklarer han. 

Fodboldformanden forsikrer, at der ikke har været advarselslamper, som man har overset. 

- Vi har aldrig haft problemer med ham eller holdet, så det kommer jo som en ekstra overraskelse for os, at det er ham, der har gjort det. Men han er jo tydeligvis ikke rask, når han kan finde på at gøre noget så forfærdeligt. Så jeg er glad for, at han nu er i myndighedernes varetægt.  

Klubben vil mandag aften samle de unge, deres forældre, lokalpolitiet og SSP-medarbejdere til et møde om knivstikkeriet. Mens Fuglebakken har trukket sit hold hjem fra turneringen valgte arrangørerne onsdag formiddag at lade stævnet spille færdig.  

Det 14-årige knivoffer, som kommer fra Brønshøj, er nu udenfor livsfare.