Den forgiftede congolesiske storfamilie fra Haslev kan blive tvunget til at flytte tilbage til lejligheden, hvor to børn mistede livet.

Det var et sandt kaos, der mødte de ambulancefolk, der 19. oktober rykkede ud til storalarm i en lejlighed på et flygtningecenter i Haslev. En congolesisk familie bestående af mor, far og ti børn havde voldsomme symptomer på forgiftning og måtte hastes på hospitalet. To af børnene på seks og 15 år afgik ved døden. To andre børn fik organsvigt og overlevede kun takket være en levertransplantation.

Det er endnu uvist, hvad der forårsagede forgiftningen, og midt i sorgen og uvisheden, melder der sig et nyt problem. Familien frygter, at de snart skal flytte tilbage til den lejlighed, hvor mareridtet fandt sted.

»De vil ikke tilbage til lejligheden. Mine forældre kan slet ikke bo der mere, efter det, der er sket. Kommunen sagde, at de havde fundet et andet sted, men nu har de ændret på det. Så vi ved ikke, om vi kommer til at sove der i de kommende nætter,« siger familiens ældste søn, 18-årige Francois Mumbere, der som den eneste undgik at blive forgiftet.

De overlevende medlemmer af familien er ved at komme sig, og bor i dag på et patienthospital ved Rigshospitalet, hvor børnene også modtager undervisning. To af børnene - på henholdsvis fem og 11 år - er stadig i behandling, efter at have fået en levertransplantation, men deres tilstand bliver bedre og bedre, fortæller Francois Mumbere.

»Den ene på fem år har det meget bedre. Hun kan synge og gøre alt. Hun får stadig medicin, men hun har det ikke længere dårligt. Den anden ligger stadig i sengen,« siger Francois Mumbere.

Når de er raske, skal familien flytte ud af patienthospitalet - hvorhen er endnu uvist, selvom politiet ikke længere har afspærret lejligheden.

»Mine forældre har talt om at flytte væk fra Haslev, men mine søskende siger nej, for de savner deres kammerater i skolen,« siger Francois Mumbere.

LÆS OGSÅ: Tesla overraskede i nat: Alle havde forventet lastbilen - men ikke den anden bil

Majbrit Bonsu, der er socialrådgiver i Faxe Kommune ønsker ikke at udtale sig om den congolesiske families boligproblemer, men vil gerne udtale sig generelt.

»Når der sker noget tragisk i en familie - uanset om det er en dansk familie eller en flygtningefamilie - går kommunen ikke ind og finder en ny bolig. Det, der er sket, er dybt tragisk, men sådan er der jo mange, der har oplevet noget tragisk i deres hjem, og det gør jo ikke at vi finder en ny bolig til dem,« siger Majbrit Bonsu.

Hun gør dog samtidig opmærksom på, at kommunen generelt tilstræber at finde permanente boliger til flygtningefamilier, der ligesom den forgiftede congolesiske familie, bor midlertidigt på et center. Politiet forventer at have nyt i sagen midt i december.