Livet i fængslet: Drabssigtede Peter Madsen er har bedt om at få papir, lommeregner og blyant til sin celle, så han kan holde sin hjerne i gang med projekter, erfarer BT

I 44 dage har den 47-årige drabssigtede ubådsejer Peter Madsen været fængslet, sigtet for drabet på den svenske freelance-journalist Kim Wall.

Og i den seneste måned har han ifølge BT’s oplysninger været i frivillig isolation i Vestre Fængsel i København, hvor der ikke er meget at tage sig til.

Udover et fjernsyn, så må Peter Madsen hverken have Ipads, telefon eller computer i sin fængselscelle.

Derfor har Peter Madsen fået udleveret lommeregner, papir og blyant med det formål at holde sin hjerne i gang med blandt andet tekniske tegninger og beregninger, nu hvor han ikke længere kan rode med sine raketter, erfarer BT.

»Det er et klogt træk af Peter Madsen i den forstand, at det kan få hans hjerne til at beskæftige sig med noget meget konkret og teknisk. Det betyder, at hele hans tid ikke går med at spekulere over det, som han er sigtet for,« siger psykiater Henrik Day Poulsen.

Dermed forsøger Peter Madsen trods isolationsfængslingen fortsat at dyrke sin passion for teknik, som har fyldt hele hans liv, siden han som barn begyndte at eksperimentere med at fremstille brint ved elektrolyse og udvikle sin egen sondeballon. Som voksen blev det blandt andet til tre hjemmebyggede ubåde og en drøm om at komme ud i rummet i den første hjemmebyggede, bemandede raket.

Et liv som sluttede, da Peter Madsen fredag den 11. august i år blev anholdt efter at have ladet sin ubåd synke til havs i Køge Bugt. Forinden havde han sikret sig, at en civil båd kunne redde ham op af vandet.

Peter Madsen har i et efterfølgende retsmøde forklaret, at episoden på ubåden var ‘Raket-Madsens’ død.

Dagen før anholdelsen var han draget til havs med den unge, svenske journalist Kim Wall, og hun var meldt savnet, fordi hun ikke kom hjem til sin kæreste som aftalt.

Efter at have været til afhøring hos politiet, blev Peter Madsen sigtet for drabet på Kim Wall.

Sidenhen har politiet fundet den unge kvindes torso uden arme, ben og hoved. Peter Madsen hævder, at hun døde efter et uheld i ubåden, hvorefter han ønskede ‘at begrave hende til søs’. Han nægter at have parteret liget og forklarer sin adfærd efter hendes død med, at han var suicidal og derfor havde planer om selv at dø efter at have kastet liget af Kim Wall i havet.

Fængslingen blev starten på Peter Madsens liv i Vestre Fængsel, hvor han nu lever sit liv på ganske få kvadratmeter stort set uden menneskelig kontakt. Isolations-cellerne i Vestre Fængsel er på ca. syv m2.

Hans primære kontakt er til fængselspersonalet, men Peter Madsen kan - eftersom han er i frivillig isolation - vælge samvær med andre fanger til.

Derudover har han også mulighed for en times besøg om ugen, som Peter Madsen så kan fordele mellem de personer, som han ønsker besøg af. Ifølge BT’s oplysninger er det hovedsageligt Peter Madsens yngre kone, som han får besøg af udover advokat Bettina Hald Engmark. Samtaler med andre end advokaten skal godkendes af politiet, og der må ikke tales om selve sagen. Sagen må heller ikke være en del af en eventuel brevkontakt.

Om der har været en konkret episode, som har fået den drabssigtede Peter Madsen til selv at vælge isolationsfængsling eller om det blot er forebyggende, fordi han frygter repressalier fra medfanger, har det ikke været muligt for BT at opklare. Men det er i kendt sag i fængselsmiljøet, at kvindemordere og fanger, som har krænket eller dræbt børn, er nederst i hierarkiet. Det bekræfter Kim Østerby, der er formand for Fængselsforbundet.

“I de her spektakulære sager går man næsten altid i frivillig isolation for at passe på sig selv, fordi der er nogle fanger, som gør sig til dommer og siger: 'Dig kan vi ikke lide', og så banker de i værste fald vedkommende ned. Vi gør selvfølgelig, hvad vi kan for at forhindre det, men bemandingen i fængslerne er ikke til, at vi kan mandsopdække nogen,” siger Kim Østerbye og understreger, at han udtaler sig generelt og ikke i den konkrete sag.

“Vi ser, at de, som har begået forbrydelser mod børn og kvinder, er særligt efterstræbt i fængslerne. Der er en underlig dobbeltmoral i den kriminelle verden, hvor man har sit eget hierarki over, hvem man ikke bryder sig om,” siger han.

Peter Madsens advokat Bettina Hall Engmark oplyser til BT, at hun ikke har nogle kommentarer til Peter Madsens isolationsfængsling.

Sådan er livet i fængslet

Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, fortæller til BT, at cellerne rent størrelsesmæssigt er ens i Vestre Fængsel lige meget, om der er tale om isolation eller almindelig afsoning.

»Cellerne er ca. syv kvadratmeter og man har et bord, en stol, et skab og et overskab til tallerkener og bestik. Og så har du et klædeskab med plads til fem bøjler og så en håndvask i hjørnet og et lillebitte køleskab til eventuelle varer, som du køber i butikken. Og så er der en seng og et lille 22 tommer fjernsyn,« fortæller han.

Han fortæller også, at elektroniske ‘devices’ er helt forbudt i cellerne.

»Det gælder både de, der er varetægtsfængslet, og de almindelige indsatte. Det betyder også nul internetadgang,« siger han.

Om cellerne siger han:

»Der et vindue, hvor noget af det kan åbnes, men der er så trådbjælker for, så der kan komme luft ind, men man kan ikke række noget ud af vinduet. Og så er der et vindue med panserglas ved siden af, så der kommer lys ind. Og det ens for alle, lige meget om du er en rumænsk tyv, Peter Madsen eller en direktør, der har begået bedrageri. Vi behandler alle lige dårligt eller lige godt afhængig af, hvordan man ser på det,« siger han.

I forhold til besøg siger han:

»Som varetægtsfængslet har man har ret til en times besøg om ugen, medmindre retten har besluttet noget andet. På anmodning fra politi og anklagemyndighed kan der nemlig være begrænsninger af hensyn til efterforskningen som betyder, at besøg skal ske med politiets tilladelse, ligesom der kan være brevkontrol,« siger han.

BT erfarer, at Peter Madsen pt. har ret til en times besøg om ugen, ligesom han er underlagt besøgs- og brevkontrol.