»Jeg har boet i Gellerupparken i et år, og jeg er glad for at bo her. Men i den seneste tid har jeg ikke følt mig tryg. Man bliver jo bange, når folk skyder på hinanden ude på gaden.«

Det siger 35-årige Ahmad Rassoul, som BT møder tilfældigt på Dortesvej i det vestlige Aarhus. Her i bydelen har der de seneste næsten fem uger gentagne gange været farlige drive-by skyderier og voldelige overfald som del af en verserende bandekonflikt mellem grupperingerne Loyal To Familia, LTF, og Black Army.

To parter, som ellers tidligere var forbrødrede.

Men tingene er eskaleret i takt med at LTF, som oprindelig udspringer af en hård kerne fra området omkring Blågårds Plads på Nørrebro i København,angiveligt med alle midler forsøger at få fodfæste i Danmarks næststørste by.

De mange sammenstød mellem parterne eller grupperinger, som har relationer til dem, har skabt nervøsitet i Aarhus Vest, og søndag aften indførte Østjyllands Politi en visitationszone, som strækker sig over flere kvadratkilometer og dækker et enormt område med bl.a. Brabrand, Grimhøj, Skjoldhøj, Hasle og videre ind i bydelen Åbyhøj. Zonen er afgrænset af Viborgvej mod nord og Ørvadsvej/Brabrandstien mod syd samt Anelystvej mod vest og Haslevej/Tingvej/Viby Ringvej mod øst.

»Generelt er der kommet mere ro på. Men når der så sker noget, mærker man det selvfølgelig. Det er ligesom om, at tingene kommer i bølger. Så håber man bare på, det hurtigt går over igen,” siger Sisse Rasmussen og Charlotte Mortensen, som begge bor i Aarhus Vest.
»Generelt er der kommet mere ro på. Men når der så sker noget, mærker man det selvfølgelig. Det er ligesom om, at tingene kommer i bølger. Så håber man bare på, det hurtigt går over igen,” siger Sisse Rasmussen og Charlotte Mortensen, som begge bor i Aarhus Vest. Foto: Michael Drost-Hansen
Vis mere

Politiet strammer grebet dels i forsøget på at få fingre i de mange våben, der stadig er i omløb; dels i det hele taget at få skabt ro på den ellers anspændte situation i bydelen, så almindelige og lovlydige borgere igen kan færdes trygt i det offentlige rum.

At der vitterligt er en nervøs stemning i Aarhus Vest, får vi bekræftet få sekunder efter, vi er stoppet op og begyndt at tale med Ahmad Rassoul mellem betonblokkene i Gellerup. Fra en afstand af næsten hundrede meter bliver vi råbt an af en mand i trediverne:

”I skal ikke tage billeder af mig! Forstået? De største banditter er ikke os – det er Folketinget!,” gjalder han, inden han stiger ind i sin bil, smækker døren og kører væk.

Et andet sted i bydelen træffer vi en 16-årig og vordende gymnasieelev, som på nær sine første to år har levet hele sit liv i Gellerupparken. Han siger:

”Vi snakker alle sammen om de ting, der sker herude for tiden. Selvfølgelig gør vi det. Man bliver da nervøs, når folk bliver skudt ved højlys dag lige uden for, hvor vi bor. Der er desværre mange på min alder, som ikke tænker ret meget over deres fremtid. Og derfor risikerer de let at blive lokket ind i noget skidt,” siger han.

Netop i disse år bliver der lavet kæmpe milliard-investeringer i Brabrand for at ændre bydelen til det bedre og skubbe på en positiv udvikling. Lige i disse uger er optimismen dog skubbet lidt i baggrunden på grund af den verserende konflikt mellem Black Army og LTF, hvor sidstnævnte forsøger at få fodfæste i landets næststørste by.
Netop i disse år bliver der lavet kæmpe milliard-investeringer i Brabrand for at ændre bydelen til det bedre og skubbe på en positiv udvikling. Lige i disse uger er optimismen dog skubbet lidt i baggrunden på grund af den verserende konflikt mellem Black Army og LTF, hvor sidstnævnte forsøger at få fodfæste i landets næststørste by. Foto: Michael Drost-Hansen
Vis mere

En 13-årig pige og hendes mor bekræfter billedet af en bydel, som lige i øjeblikket ikke er, som den bør være:

”Jeg er ikke bange for at gå ud, men sidste gang, der blev skudt, hørte jeg det, og så bliver man jo nervøs. Så jeg skyndte mig inden for,” siger hun.

Et stykke derfra, uden for indgangen til City Vest, står Sisse Rasmussen og Charlotte Mortensen, der holder en kort pause fra deres jobs som butiksansatte i det store indkøbscenter.

”Jeg har boet herude så mange år efterhånden, og så bliver man jo lidt hærdet. Så jeg er ikke bange. Men man lærer også at tage sine forholdsregler. Man går f.eks. ikke gennem Gellerup klokken 12 om aftenen. Det gør man bare ikke. Men med de skyderier, der har været herude, så kan det jo ikke helt undgå at påvirke én, når det kommer så tæt på,” siger Charlotte Mortensen.

Samstemmende med sin kollega tilføjer hun:

”Generelt synes jeg, der er kommet mere ro på. Men når der så sker noget, mærker man det selvfølgelig. Det er ligesom om, at tingene kommer i bølger. Så håber man bare på, det hurtigt går over igen.”

Det er bl.a. her ved Bazar Vest i Gellerup, skyderierne har fundet sted. Seneste voldelige handling skete søndag eftermiddag på Holmstrupgårdsvej, hvor en 22-årig mand blev overfaldet ved et busstoppested af en gruppering, der kom til stedet i bil. 
Det er bl.a. her ved Bazar Vest i Gellerup, skyderierne har fundet sted. Seneste voldelige handling skete søndag eftermiddag på Holmstrupgårdsvej, hvor en 22-årig mand blev overfaldet ved et busstoppested af en gruppering, der kom til stedet i bil.  Foto: Michael Drost-Hansen
Vis mere