Lyt til artiklen

Københavnske bandemedlemmer er tilsyneladende begyndt at opkræve husleje i et af byens udsatte boligområder. I weekenden blev et 35-årigt bandemedlem fængslet for at true en beboer i Mjølnerparken til at betale penge for at blive boende i kvarteret.

Mjølnerparken i København er et af hovedstadens billigste almenyttige boligkvarterer. En lejlighed på 85 kvadratmeter koster i omegnen af 6.000 kr. om måneden. Men i weekenden blev en beboer i området truet af et bandemedlem til at betale noget nær det firedobbelte i ekstra husleje.

Ifølge sigtelsen, som BT har fået aktindsigt i, blev beboeren truet med både en kniv og en pistol. Et 35-årigt bandemedlem krævede ifølge sigtelsen, at beboeren udleverede 5.000 kroner ekstra per uge for at kunne blive boende i Mjølnerparken. Afpresningen skete 17. august omkring klokken 14:45. Ifølge sigtelsen deltog der også en anden gerningsmand i afpresningen, men vedkommende er endnu ikke identificeret af politiet.

Lørdag oplyste vagthavende ved Københavns Politi, Jesper Beuschel, til Ritzau, at den anholdte er »bandemedlem«.

Politiet har ikke oplyst, hvilken bande han tilhører, men ifølge BTs oplysninger er der tale om en person, der i hvert fald tidligere har været mangeårigt medlem af banden Brothas, der er hjemmehørende i Mjølnerparken. Den anholdte har været sigtet i straffelovssager sammen med andre fremtrædende medlemmer af banden.

Banden Brothas udspringer af Mjølnerparken i Københavns Nordvestkvarter.
Banden Brothas udspringer af Mjølnerparken i Københavns Nordvestkvarter.
Vis mere

Brothas regnes af politiet for at være en del af den verserende konflikt i det københavnske bandemiljø. Konflikten har ført til utallige skudepisoder inden for kort tid og flere uskyldige personer er blevet ramt.

En talsperson fra Brothas sagde 12. august til Berlingske, at konflikten drejer sig om, at den rivaliserende bande Loyal To Familia (LTF) har forsøgt at erobre Brothas' anddel af det lukrative københavnske hashmarked og har forsøgt at hverve unge fra Mjølnerparken til LTF. Kilder med indsigt i miljøet oplyser til BT, at konflikten også bunder i mere personlige konflikter mellem medlemmer af de to bander.

Det er tidligere set, at bander tyer til afpresning. På Fyn blev tre medlemmer af banden Black Army i april dømt for at afpresse en tattovør, og flere medlemmer af LTF sidder i disse dage varetægtsfængslet for afpresning mod massageklinikker i København. Afpresning af beboere er imidlertid noget nyt, siger vicepolitiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi.

»Vi har tidligere set bandemedlemmer der afpresser bordeller og lignende, men mig bekendt har der ikke været sager i nyere tid, hvor man afpresser beboere i bestemte boligområder,« siger han.

Nørrebro. Mjølnerparken, "Fuck LTF" (Loyal To Familia) grafitti.
Nørrebro. Mjølnerparken, "Fuck LTF" (Loyal To Familia) grafitti. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Sagen vækker 'afsky' hos Steffen Jørgensen, der er forretningsfører i Lejerbo København, der administrerer ejendommene i Mjølnerparken.

»Det er uacceptabelt, og vi vil under ingen omstændigheder finde os i det. Alle beboere i Mjølnerparken har Lejerbos solidaritet, og vi vil gøre alt for at hjælpe dem,« siger Steffen Jørgensen.

Han påpeger, at afpresning af denne art kan have boligmæssige konsekvenser for den, der begår det.

»Hvis man er bosiddende i Mjølnerparken og bliver dømt for en straffelovsovertrædelse begået på området, så er det vores udgangspunkt, at man bliver smidt ud og muligvis også, at hele ens familie bliver smidt ud,« siger han og henviser til den såkaldte Brabrand-dom, der gør det muligt for boligselskaber at smide kriminelle ud af deres lejligheder.

Den 35-årige nægtede sig skyldig i sigtelsen og nægtede efter råd fra sin forsvarer at svare på spørgsmål fra anklageren. Dette begrundede han med, at han ikke havde taget den medicin, han dagligt tager mod en psykiatrisk lidelse. Af hensyn til sagens opklaring blev grundlovsforhøret afholdt bag lukkede døre. Af retsbogen fremgår det, at bandemedlemmet blev varetægtsfængslet 25 dage i surrogat.