De har dræbt og voldtaget kvinder, men kan holdes i skak af regelmæssige indsprøjtninger.

Sådan har erfaringen været på Anstalten ved Herstedvester, hvor nogle af landets farligste sexforbrydere typisk afsoner deres straffe.

Her har man i knap 25 år med stor succes behandlet sexdømte medicinsk for at forhindre nye drab og overfald.

I alt 61 fængslede sexforbrydere er siden 1989 frivilligt blevet medicinsk kastreret på Anstalten ved Herstedvester. Som regel har indsprøjtningerne været en betingelse for, at de indsatte efter mange års forvaring igen har kunnet få lov til at forlade Herstedvester. Efterfølgende har ingen af dem gentaget deres sædelighedskriminalitet.

- Der er tale om et frivilligt tilbud. Jeg tror ikke, at nogen læger i Danmark ville gå med til at give en tvungen medicinsk behandling, hvor domstolene ordinerede medicin, siger overlæge og psykiater Elisabeth Pleidrup fra Anstalten ved Herstedvester til BT.

Bødskov: Tvang virker ikke
Skiftende justitsministre af både rød og blå kulør har da også kategorisk afvist, at sexforbrydere skulle kunne tvinges til medicinsk kastration. Et forslag som eksempelvis Dansk Folkeparti igen og igen har slået på tromme for, når en ny grum sædelighedssag har trukket overskrifter i aviserne.

forbrydere


Også nuværende justitsminister Morten Bødskov (S) var i 2005 positiv stemt for tvungne indsprøjtninger til sexforbrydere.

- Som udgangspunkt skal alle, der har begået disse grove forbrydelser, idømmes medicinsk kastration, lød det dengang fra den daværende oppositionspolitiker.

Som justitsminister trak han dog sidste år i land:

- Det er rigtigt, at det gik jeg tidligere ind for. Men siden da har flere eksperter gjort det klart, at tvang ikke virker.

For både kirurgisk kastration eller tvungen medicinsk vil meget nemt kunne stride mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Sidste år løftede Europarådet pegefingeren over for Tyskland, der på frivillig basis tilbyder kirurgisk kastration af sexforbrydere. Tilbuddet med skalpellen finder rådet dog ’degraderende’ og ’ydmygende’.

Kirurgi er et uopretteligt indgreb
- Kirurgisk kastrering er et lemlæstende og uopretteligt indgreb, som ikke kan betragtes som en medicinsk nødvendighed i forbindelse med behandling af seksuelle forbrydere, fastslog Europarådets Torturkomité sidste år.

Også myndighederne i Tjekkiet har før fået en lignende opsang. Her er mindst 94 mænd i årene op til 2008 blevet kirurgisk kastreret - nogle af dem efter forholdsvis milde forseelser som blottelse.

Ved den frivillige medicinske kastration, som Anstalten ved Herstedvester tilbyder, får sædelighedsforbryderen indsprøjtninger, der blokerer hormonproduktionen i mandens hoved og kønsdele.

Herefter svarer hans niveau af det mandlige kønshormon testosteron til et barns eller én, der er blevet kirurgisk kastreret.