En politikommisær i Nordsjællands Politi skal vidne mod to betjente, der er tiltalt for at have modtaget bestikkelse af den kendte rigmand Karsten Ree. Dermed skal han være med til at fælde to betjente, som han i en årrække har været chef for i afdelingen for organiseret kriminalitet. Betjentene hævder, at selv samme politikommisæren på forhånd var orienteret om deres safari-rejser til Kenya og Tanzania.

En usædvanlig sag om bestikkelse skaber drama i Nordsjællands Politi. To betjente er tiltalt for at have modtaget bestikkelse, da de i 2015 tog imod et tilbud fra rigmanden Karsten Ree om et ophold på hans afrikanske farm og på et turistresort i Zanzibar. Opholdene fik de efter at have efterforsket Karsten Ree i en sag om menneskehandel.

Betjentene forsvarer sig med, at deres chef, Henrik Gunst, var orienteret om rejsen, men når sagen kommer for retten i august, er netop Henrik Gunst indkaldt som vidne - og det er ikke til betjentenes fordel.

»Han er indkaldt som vidne af mig,« siger anklager Line Scharf, der fører sagen for Anklagemyndigheden.

De to betjente er i dag 63 og 56 år gamle og har tilbragt et langt arbejdsliv i politiet. I 2013 blev de sat til at efterforske en mistanke om, at den kendte rigmand Karsten Ree havde udsat en ung, keyansk kvinde for menneskehandel. Sagen blev i 2015 afsluttet, da politiet droppede mistanken mod Karsten Ree, men under efterforskningen var betjentene blevet fine venner med milliardæren. Da der nogle måneder senere var hjemmerøveri hos Karsten Rees nabo, følte hans kæreste - oddsetbaben Janni Ree - sig utryg over fodaftryk i haven. I stedet for at ringe 112 eller 114, ringede Karsten Ree direkte til de to betjente, hvis numre han havde indkodet i sin telefon. De valgte herefter at besøge millionvillaen i deres fritid og give Karsten Ree råd om sikkerhed.

Under besøget fortalte betjentene Karsten Ree, at de havde set filmen »The Bucket List« om to ældre mænd, der oplever verden sammen. De nævnte for Karsten Ree, at filmen havde inspireret dem til at rejse sammen til Afrika eller Sydamerika og det var i den samtale, at Karsten Ree tilbød betjentene et gratis ophold på hans farm, Karen Blixen Campi, i Kenya. Det tilbud takkede de ja til.

Inden afrejsen ringede Janni Ree og sagde, at en journalist fra Se og Hør også skulle med på turen. Derfor valgte de at orientere politikommisær Henrik Gunst om deres safariplaner.

»Fordi han er min ven, og fordi der skal journalister med, fortæller jeg ham det. Han spørger mig så, om jeg har tænkt mig om. »Vi har ikke noget at skjule her,« siger jeg, men han var betænkelig ved det på grund af pressen,« fortæller den ene af de to betjente i et interview med Berlingske.

Henrik Gunst har ikke ønsket at kommentere sagen over for BT, og anklager Line Scharff ønsker ikke at sige, hvad han har forklaret om sagen.

»Det må du vente med at høre, til sagen kommer for retten, men når jeg har indkaldt ham, er der en grund til det,« siger hun.

Har han som chef ikke et ansvar for, at den bestikkelse, betjentene påstås at have modtaget?
»Han er ikke medskyldig og har ikke været inde over. Han er hverken tiltalt for bestikkelse eller for medvirken til bestikkelse.«

De to betjente tog afsted 23. november og opholdt sig tre dage i Karen Blixen Camp, hvorefter de rejste videre til Bluebay Beach Resort på Zanzibar, hvor de opholdt sig frem til 29. november. 6. december landede de i Københavns Lufthavn og dagen efter foretog Henrik Gunst en indberetning. Sagen overgik derefter til Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Ifølge anklageskriftet har de to ophold samlet en værdi til 26.661 kr.

Christian Ougaard, der er formand for anti-korruptions-organisationen Transparency International, kalder bestikkelsessagen fra Nordsjællands Politi »usædvanlig«.

»Hvis betjentenes forsvar er, at deres chef sagde ja, så ændrer det ikke ved, at det er strafbart for betjentene at de tager afsted. De har stadig er selvstændigt ansvar,« siger Christian Ougaard.

Han mener dog godt, at sagen kan få konsekvenser for Henrik Gunst.

»Hvis chefen rent faktisk har godkendt rejsen, så er det ikke strafbart, for det er normalt ikke strafbart at rådgive forkert. Men det kan føre til en ansættelsesmæssige reaktion. Det kan være alt lige fra en advarsel til et kursus i reglerne for bestikkelse, for en chef skal selvfølgelig kunne rådgive sine ansatte."

De to betjente har været suspenderet fra politiet siden 21. september 2016.