Lyt til artiklen
Et stort antal PET-vagter og uniformerede betjente stod vagt rundt om teateret Krudttønden torsdag aften. Indenfor holdt den svenske tegner og kunstner Lars Vilks foredrag om sine tegninger og sit liv med konstant beskyttelse. Samtlige gæster blev kropsvisiteret med bærbare metaldetektorer. Tilfældige forbipasserende, der stoppede op og kiggede, blev gennet videre af politiet.

Foredraget blev holdt i lyset af attentatforsøget på Lars Hedegaard forrige tirsdag. Siden drabsforsøget, har Hedegaard opholdt sig et hemmeligt sted i Danmark. Omgivet af sikkerhedsstyrker.

Vilks er selv bevogtet døgnet rundt af sikkerhedsvagter. Fanatiske islamister vil ham til livs. Alligevel er det ikke dem, som han betragter som den største fjende mod det, som han mener er det frie samfund.

- Det er de moderate kræfter og moderate muslimer, der udgør det største problem. De dræber debatten om ytringsfriheden og islamismen, siger Lars Vilks.Lars Vilks liv ændrede sig dramatisk i 2007, da han tegnede en satirisk tegning af profeten Muhammed. Muhammeds ansigt var tegnet på
en hund, der stod midt i en rundkørsel.
 
Siden dengang har Vilks liv været efterstræbt på samme vilkår som den danske Muhammedtegner Kurt Westergaard.

Vilks er blevet overfaldet og hans private hjem er blevet forsøgt brændt ned. Torsdag aften holdt han foredrag i teateret Krudttønden på Østerbro. Vilks var inviteret af den nyligt oprettede Lars Vilks Komite, som blandt andet omfatter skuespiller Farshad Kholgi.

Der var massivt sikkerhedsopbud. Talrige sikkerhedsvagter kropsvisiterede samtlige gæster grundigt. Selvom de fanatiske kræfter vil have ram på ham, så er det de politisk korrekte holdninger og de moderate muslimer, som han mener udgør den største trussel.- Tag for eksempel nyheden om attentatet på Lars Hedegaard. Den var kun på de svenske medier i få timer. Så var den helt usynlig. Det var
ikke en nyhed, der passede dem særligt godt, forklarer Lars Vilks. Han mener at både fanatiske muslimer og moderate muslimer har et
enkelt afgørende synspunkt til fælles.
 
- De mener begge, at profeten er ukrænkelig. At man ikke må kritisere. Så forstummer debatten, siger han.

- I Sverige har man efterhånden den holdning, at danskerne er blevet fascistiske og racistiske. Alene diskussionen om Islam bliver betragtet som racistisk i Sverige, forklarer han.

Han forklarer desuden selv, at hans holdninger ligger langt fra Lars Hedegaards. Vilks er ikke i tvivl om, at det moderne samfund langsomt vil kvæle islamismen.

- Islam kan ikke overleve i det moderne samfund. I sidste ende, så forsvinder det i betydelig grad, siger han med henvisning til hvordan den vestlige verden er blevet mindre religiøs i moderne tid.