Straffelovens normale maksimumsstraf for narko på 16 års fængsel er ikke nok i en spektakulær kokainsag fra Københavns Lufthavn i Kastrup.

Derfor skal en 41-årig mand straffes ekstraordinært. Og straffen skal hedde hele 20 års fængsel.

Sådan lød påstanden mandag middag i Københavns Byret fra politiets anklager Julie Solhøj.

Den 41-årige står tiltalt for at have organiseret indsmugling af samlet 235 kilo kokain gennem lufthavnen i Kastrup i to omgange.

Narkoen kom via direkte fly fra Den Dominikanske Republik i Caribien i store, sorte sportstasker.

Først 110 kilo 11. januar 2020 og halvanden måned senere yderligere 125 kilo. Begge gange klokken 07 om morgenen.

Han har under hele sagen nægtet sig skyldig, men har nægtet at udtale sig i retten.

De 235 kilo kokain vil i det kriminelle miljø repræsentere en værdi på godt 70 millioner kroner – endda før kokainen bliver delt op i mindre portioner og solgt til brugerne til en betydelig højere pris.

For nylig kunne politiet i samme sag anholde en 50-årig mand, som politiet mener optrådte som praktisk hjælper med at få sportstaskerne uden om toldkontrollen i Kastrup.

Han var ansat i bagagehåndteringen i lufthavnen på gerningstidspunkterne. Og takket være et foto af et bagagetag fra en af sportstaskerne med kokain, som smuglerne havde sendt krypteret til hinanden, kunne politiet efterforske sig frem til, hvornår det direkte fly fra Den Dominikanske Republik præcist var landet i København.

Her kunne politiet ud fra de scannede medarbejderkort fra de særligt sikrede sikkerhedsområder i lufthavnen konstatere, at den 50-årige medhjælper tilsyneladende begge gange var til stede tidligt om morgenen. Også selv om han stod til at have fri på de tidspunkter.

Efter politiets opfattelse skal den 41-årige straffes med 20 års fængsel, fordi han har været bagmand for indsmuglingen af de 235 kilo kokain.

De tiltalte skrev ifølge tiltalen frit til hinanden under dæknavne på platformen EncroChat, fordi de følte sig fuldstændig sikre på, at politiet ikke kunne aflytte og overvåge deres handel med kokain. Det viste sig at være forkert. Arkivfoto.
De tiltalte skrev ifølge tiltalen frit til hinanden under dæknavne på platformen EncroChat, fordi de følte sig fuldstændig sikre på, at politiet ikke kunne aflytte og overvåge deres handel med kokain. Det viste sig at være forkert. Arkivfoto. Foto: ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL
Vis mere

»Der er tale om en overdreven mængde af kokain, som er besiddet over to omgange. Indsmuglingen har været af ekstrem professionel karakter, og er sket via mindst én medgerningsmand i Kastrup, der som ansat har kunnet drage nytte af sit kendskab til forholdene i lufthavnen,« lød det fra anklageren som begrundelse for påstanden om de 20 års fængsel.

Sagen fra Kastrup er en udløber af den såkaldte Operation Sixpence – et af danmarkshistoriens største narkokomplekser. Sagerne har vist sig at have tråde til både bande- og rockermiljøet, ligesom også en række tidligere narkodømte igen er kommet grundigt i politiets søgelys.

Der er allerede blevet gennemført fem sager med omkring ti tiltalte, som samlet er blevet straffet med over 50 års fængsel.

18 tiltalte venter stadig på at få dom – heriblandt de ni formodede hovedmænd, der skal have dom i en langstrakt nævningesag senere i år med over 35 planlagte retsdage.