Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er endt i åben krig med nogle af landets førende forsvarsadvokater. De mener, at ministerens initiativer til at nedbringe sagsbehandlingen af straffesager vil ramme deres klienters ret til frit at vælge forsvarer. Juraprofessor mener, at forslaget er i strid med Den Euopæiske Menneskerettighedskonvention.

»Det frie valg af forsvarer er en af grundpillerne i den europæiske menneskerettighedskonvention. Hvis kravet er, at forsvareren skal have tid, når retten har tid, mener jeg at forslaget er en krænkelse af princippet om det frie valg af forsvarer,« siger professor emerita i strafferet Eva Smith til BT.

Det kan fremover blive langt sværere for sigtede at blive repræsenteret af kendte stjerneforsvarere. En række nye initiativer fra justitminister Søren Pape Poulsen vil ramme populære advokater der, hvor det gør aller mest ondt: På deres overfyldte kalendere.

Søndag offentliggjorde Justitsministeriet et udspil med otte konkrete initiativer, der skal nedbringe sagsbehandlingstiden i straffesager. Tre af de otte initiativer retter sig mod landets forsvarsadvokater, der – såfremt forslagene vedtages – skal have tid i kalenderen for at blive udpeget som forsvarer. Det vil især ramme populære forsvarere med mange sejre i baggagen.

En forsinkelse på to til tre måneder kan allerede med de nuværende regler danne grundlag for at nægte beskikkelse. Den frist vil regering ændre til fire uger. I sager om grov vold, voldtægt og våbenbesiddelse skal fristen ændres til to uger. Over for DR har Søren Pape givet udtryk for, at forslaget særligt har til formål at ramme de advokater, der repræsenterer rockere og bandemedlemmer.

»Især i forhold til bandemedlemmer, som har fået beskikket en forsvarer, ser vi, at de lige pludselig vil have den samme forsvarer alle sammen. Det synes jeg er, at holde retssystemet for nar, for man skal ikke bare tro, at man kan vælge fra alle hylder, når det offentlige betaler,« har han sagt til DR.

Men forslaget kan meget vel være på kant med den europæiske menneskerettighedskonvention, vurderer professor emerita i strafferet, Eva Smith.

»Jeg mener også, det er urimeligt, hvis en sigtet beder om at få en anden forsvarer, at man så ikke vil betale for den tid, det tager vedkommende at sætte sig ind i sagen. Det er tydeligvis sådan, at justitsministeren mener, at ofrene må gå frem for alt, men dermed overser han, at ofrene ikke er det vigtigste i en straffesag. Hensynet til ofrene må ikke gå forud for den sigtedes retssikkerhed, for ellers har vi ikke en retsstat længere,« siger hun.

Ifølge tal fra Domstolsstyrelsen skyldes ni procent af udsættelser af straffesager, at den tiltalte skifter forsvarer. Justitsministeren forventer at kunne fremlægge et lovforslag med initiativerne i marts.

Et angreb på forsvarere
Forsvarsadvokat Mette Grith Stage har som en af landets førende forsvarsadvokater repræsenteret talrige rockere og bandemedlemmer. Senest har hun været advokat for den terrordømte pige fra Kundby.

Til BT siger Mette Grith Stage, at Justitsministerens forslag vil gøre det sværere at få hende som advokat:

»Der er ingen tvivl om, at jeg – og de klienter som gerne vil have mig som forsvarer - vil blive ramt af det. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg har adskillige dage fri i kalenderen de næste fire uger. Jeg kan ikke undgå at miste sager på det her, så der vil være klienter for hvem det frie valg af forsvarer ikke vil være en realitet,« siger hun.

Forsvareren Advokat Mette Grith Stage
Forsvareren Advokat Mette Grith Stage Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Mette Grith Stage har repræsenteret en lang række medlemmer af den nu opløste bande Black Army, og det har flere gange bragt hende ud i offentlige skænderier med politikere. Senest blev hun i november udsat for harsk kritik af Trine Bramsen (S), da hun kritiserede regeringens udspil om muligheden for at benytte anonyme vidner.

Mette Grith Stage ser Papes forslag som endnu et forsøg på  at vanskeliggøre forsvarsadvokaternes arbejde.

»Det er en del af en tendens der har været på det sidste, hvor der gøres indgreb i stadig flere grundlæggende retsgarantier og hvor man vil gøre det mest muligt besværligt forsvarere og deres klienter. Trenden er, at måske-kriminelle skal have så få rettigheder som muligt, og nu skal en helt grundlæggende rettighed som det frie valg af forsvarer, begrænses, hvilket jeg synes er bekymrende,« siger hun.

Politiet må løbe stærkere
Advokat Michael Juul Eriksen mener, at det i stedet må være politiet og anklagemyndigheden, der skal skrue tempoet i vejret, hvis sagsbehandlingstiden skal nedbringes.

Når skiftende justisministre har ført sig frem som 'en ny sherif i byen' og 'jernhandsken', er Michael Juul Eriksen ofte kommet på tværs.

I 2015 fik Søren Pind (V) Rigsadvokaten til at indbringe udvisningssagen mod sigøjnerbossen Gimi Levakovic for Højesteret. Sagen endte med et nederlag til Pind – og en sejr til Michael Juul Eriksen. I 2017 forsøgte Københavns Politi – med offentlig opbakning fra Søren Pape (K) – at få bandelederen Shuaib Khan udvist. Sagen endte i byretten med tre måneders fængsel og kun en betinget udvisning til Shuaib Khan. Endnu en sejr for Michael Juul Eriksen.

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Men hvis Søren Papes forslag bliver gennemført, kan den populære advokat fremover blive sværere at få som forsvarer.

»Jeg tror, det vil få en begrænset betydning for mig, for retterne er allerede i dag meget strenge med datoerne. Hvis jeg overtager en sag fra en anden advokat, hører det til sjældenhederne, at jeg som forsvarer er i stand til at få en sag berammet en anden dag. Men det vil klart betyde en vis yderligere indskrænkning i det frie forsvarervalg,« siger han til BT.

Han mener, at justitsministeren i stedet burde se på de lange sagsbehandlingstider hos politiet og anklagemyndigheden.

»Hos politi og anklagemyndighed arbejder man slet ikke med strenge tidsfrister. Folk sidder jo nogle gange varetægtsfængslet op imod et år, før der kommer et anklageskrift. Der tager man ikke ugerne så tungt. Så det er ikke mit indtryk, at det er forsvarsadvokaterne, der forsinker sagerne i dag,« siger han.

Pape: Hensynet til ofrene vejer tungest

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) mener, at hensynet til ofrene for kriminalitet vejer tungere end hensynet til den sigtede.

»Vi har nogle ofre der venter og venter og venter i en lang sagsbehandling, og jeg synes det er fair nok, at man så ikke kan vælge en bestemt forsvarer, som først har tid i kalenderen flere måneder efter. Jeg anerkender ikke den præmis, at der er nogle særlige stjerneadvokater, som er så meget dygtigere end alle andre, at hvis man får en anden, så kan man ikke få ført sin sag,« siger han.

Men de forsvarsadvokater, vi har talt med, siger, at der med dit forslag ikke vil være frit valg af forsvarer, fordi de ikke har plads i kalenderen. Er det ikke et problem?

»Jeg mener, at det vigtigst i et retssamfund er, at man kan få en advokat, og så ved jeg godt, at der er nogle, som så har mange kunder bestemte steder fra, og som alle sammen vælger dem, men jeg mener ikke, det er rimeligt, at ofrene skal vente så lang tid. I forbindelse med sagen mod Shuaib Khan (lederen af banden Loyal To Familia, red.) ved jeg, at retten prøvede i løbet af oktober at komme med en masse datoer i november, men det kunne Juul Eriksen (Shuaib Khans forsvarsadvokat, red.) ikke, så derfor bliver det først til februar, og det mener jeg simpelthen ikke er rimeligt.«

Så der skulle Shuaib Khan have haft en anden forsvarer?

»Nu var det en forstat sag, men havde det været fra starten, så mener jeg, at man må vælge en anden.«

Hvad vejer tungest, hensynet til frit valg af forsvarer eller hensynet til ofrene?

»Jamen, det gør hensynet til ofrene. Alle har ret til en forsvarer, men så kan det være, at der er nogle forsvarer der ikke tager nogle sager, fordi de ikke kan holde deres kalendere rene. Men alle får en forsvarer.«

Og hvis man ikke kan få den man vil, må man tage den man kan få?

»Der findes mere end en eller to dygtige forsvarer i Danmark.«

Juraprofessor Eva Smith mener, at det her er på kant med Den Europæiske Mennekerettighedskonvention. Er det her et opgør med konventionerne?

»For mig er det her ikke et opgør med andet end de lange sagsbehandlingstider. For mig er det uacceptabelt, at man kan have så fyldt en kalender, at retten ikke kan gå sin gang,« siger Søren Pape Poulsen.