Fortielse i sag om Scandinavian Star åbner for en diskussion for, hvad man kan som offentlig ansat, lyder det.

Oslo: Flemming Thue Jensen har ikke gjort noget forkert.

Det vurderer Kristina Siig, søretsjurist ved Syddansk Universitet og medlem af De Radikale, i sagen om den tidligere skibsinspektør i Søfartsstyrelsen, som først efter 26 år har givet nye oplysninger til offentligheden om mordbranden på Scandinavian Star.

Ifølge ham var det to besætningsmedlemmer, der stod bag branden i 1990, som var skyld i, at 159 mistede livet.

- Som jeg har forstået sagen, så gav han disse oplysninger til norsk politi lige efter, han havde lavet brandinspektionen. Og så vidt jeg forstår flere gange. Så han har jo givet sine oplysninger til de rette myndigheder.

- Så det er ærgerligt, hvis det viser sig, at han har ret, og det ikke er blevet efterforsket. Men han har ikke gjort noget forkert, siger Kristina Siig

Ifølge Flemming Thue Jensen har han ikke kunnet gå ud med sin viden til offentligheden, fordi han som en af cheferne i Søfartsstyrelsen har været "bundet på hænder og fødder", som han udtrykker det i Politiken.

Det interessante i den her sag er derfor også, hvilke handlingsmuligheder man har som offentlig ansat, mener Kristina Siig.

- Sådan en situation som den her giver anledning til eftertanke om, hvad offentlige ansattes muligheder er for at komme videre med oplysninger, som er vigtige for samfundet. Selv om det ikke er opportunt for den offentlige myndighed, de er ansat hos.

- Han kunne nok ikke have gjort det så meget anderledes, hvis han gerne ville beholde sit job. Hvis man som offentlig ansat får at vide, at vi lader den ligge her, fordi den bliver efterforsket af politiet, så er man jo som offentlig ansat forpligtet af sådan en ordre.

Scandinavian Star var 7. april 1990 på vej fra Oslo til Frederikshavn, da flere brande opstod. 159 mennesker omkom i tragedien.

/ritzau/