Ender sexskandalen fra Gammel Hellerup Gymnasium i retten, kan det bliver meget dyrt for den eller de, der har optaget sexvideoen og offentliggjort den for både elever og lærere under en morgensamling.
Ender sexskandalen fra Gammel Hellerup Gymnasium i retten, kan det bliver meget dyrt for den eller de, der har optaget sexvideoen og offentliggjort den for både elever og lærere under en morgensamling. Foto: Jens Nørgaard Larsen

En straffesag vil have en klar præventiv effekt, siger pressejurist efter sexskandalen på Gammel Hellerup Gymnasium.

Danmarks førende pressejurist håber, at den eller de kreative kameramænd på Hellerup Gymnasium får en passende straf.

Bøder og erstatninger vil nemlig afholde andre fra at gøre noget lignende i fremtiden, mener han.

- Det løber jo op, og det vil have en gevaldig præventiv effekt. Hvis der aldrig sker noget, så vil den slags her ske jævnligt, og det vil formentlig ske hyppigere og hyppigere, siger pressejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Gammel Hellerup Gymnasium Google Street View


For når et samleje mellem to mennesker bliver hemmeligt filmet og bagefter vist for både elever, lærere og rektor på et gymnasium, så er det ikke bare groft krænkende for de medvirkende på filmen og ubehageligt at overvære for det ufrivillige publikum.

BØR GERNINGSMÆNDENE BAG SEXVIDEOEN STRAFFES? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Det er også en klar overtrædelse af straffeloven.

- Det er en grov, grov krænkelse af privatlivets fred. Vi har en beskyttelse af privatlivet i straffeloven, og det kræver et udtrykkeligt samtykke fra de medvirkende, hvis de vil optræde i en pornofilm - ikke bare til optagelserne, men også til fremvisningen. Og så vidt jeg ved, er der ikke givet et sådant samtykke, siger Oluf Jørgensen til bt.dk.

Forrige tirsdag så omkring 400 og 500 gymnasieelever og deres lærere på Gammel Hellerup Gymnasium et samleje mellem én af skolens afgangselever og en ung kvinde på en storskærm under en morgensamling.

De to unge vidste angiveligt ikke, at de blev filmet, og der er tilsyneladende heller ingen af dem, der har givet tilladelse til, at filmen blev vist under morgensamlingen.

asdasda


Oluf Jørgensen frygter, at den moderne teknologi vil skabe flere lignende sager i fremtiden, og derfor håber han, at de forurettede vil melde sagen til politiet. Det vil nemlig ikke bare straffe de kreative amatørfotografer med en klækkelig bøde og en kæmpe erstatning - det vil også sende et kraftigt signal til andre unge om, at her går grænsen.

- Personligt tror jeg, det er vigtigt, at der indimellem bliver rejst en retssag. Det vil have en præventiv effekt.

Det, at få ført en retssag, hvor de skyldige bliver dømt til at betale bøder, erstatninger og   sagsomkostningerne vil afholde andre fra at gøre noget lignende, mener han.

- Det er derfor, det er godt at have nogle retsregler og et retssystem og en gang imellem få kørt nogle sager for at få markeret: Hov! Det her er ikke gratis! Det koster altså at krænke andre, siger Oluf Jørgensen.

Ender sagen fra Hellerup i retten, kan kameramanden eller mændene efter al sandsynlighed se frem til at betale en pæn bøde samt en erstatning til de krænkede.

- Jeg er ret sikker på, at en retssag vil resultere i en økonomisk godtgørelse til de krænkede, siger Oluf Jørgensen.

Han anslår, at det i det givne tilfælde vil koste mellem 50.000 til 100.000 kroner i godtgørelse til de krænkede.

Derimod mener han ikke, at gymnasiet vil kunne straffes i sagen. Det kræver, at en lærer eller en anden voksen på stedet har godkendt filmen, før den blev
vist.

Bør gerningsmændene bag sexvideoen straffes?

Deltag i debatten herunder
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.