De to grækere, der jokede om en bombe i en kuffert i Københavns Lufthavn onsdag, bliver varetægtsfængslet i 13 dage. Lufthavnen blev evakueret og togtrafikken stoppet i et par timer.

13 dage bag tremmer. Det er, hvad de to græske forretningsmænd, der onsdag blev anholdt for at fremsætte en bombetrussel i Københavns Lufthavn, nu kan se frem til.

De to mænd på henholdsvis 33 og 65 år blev ved grundlovsforhøret i Københavns Byret torsdag varetægtsfængslet frem til 2. december. Det skriver Ekstra Bladet.

Hele lufthavnens Terminal 3 blev onsdag middag evakueret i et par timer, fordi de to mænd jokede om en medbragt bombe, da de stod ved check-in skranken. Flere medier har også skrevet, at de to mænd jokede med, at den ene var en af de formodede terrorister bag weekendens angreb i Paris. Det fik lufthavnspersonalet til at reagere, og politiet og bombeeksperter blev kontaktet for at sikre kufferten.

Begge mænd nægtede sig skyldige og understregede overfor retten, at der udelukkende var tale om en joke. De afviste også begge, at de skulle have talt om, at den ene af dem er en af terroristerne bag weekendens attentater i Paris.

Det er nedlagt navneforbud i sagen.

Selvom begge mænd er grækere, blev joken fremsat på engelsk - angiveligt fordi de to taler engelsk sammen i arbejdssammenhæng.

Byretten vurderede, at der er tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 135 og 266, som omhandler henholdsvis ugrundet alarmering af ambulance, politi og brandvæsen, samt fremkaldelse af alvorlig frygt for eget eller andres liv ved at true med at udføre en strafbar handling.

Episoden fik ekstra stor opmærksomhed, fordi bombejoken kommer få dage efter terrorangrebet i Paris. I Paris døde 129 personer i de angreb, som Islamisk Stat senere tog skylden for. Terrorbevægelsen har ligeledes taget skylden for bombningen af det russiske passagerfly, der sidst i oktober styrtede ned i Sinai-halvøen.

Samtidig har flere lande reageret på det ændrede trusselsbillede og har hævet beredskabsniveauet. Det gælder blandt andet Danmark, hvor beredskabsniveauet er hævet til næstehøjeste niveau.

Derfor blev terminalen også øjeblikkeligt rømmet, og al tog- og metrotrafik til lufthavnen blev midlertidigt indstillet. 58 flyafgange blev forsinkede efter evakueringen, heraf var 14 forsinkelser direkte forårsaget af evakueringen.