Løsladt aktivist er klar til at kaste maling på Anders Fogh igen.

 • Juraekspert: En hård linie
 • VIDEO: Aktivister løsladt under jubel

  »Jeg kunne godt finde på at gøre det igen. Hvis der opstod en ny ekstrem situation, som at Danmark går i krig igen.«

  23-årige Lars Grenaa er lige løsladt efter at have fået en dom på tre måneders fængsel for at have hældt maling på statsminister Anders Fogh Rasmussen.

  Han synes selv, at dommen er uretfærdig og hård. Men alligevel fortryder han ikke et sekund.

  »Nej, jeg fortryder bestemt ikke. Men jeg kan ikke forstå, at vi blev dømt for vold. Jeg føler mig ikke som en voldsmand. Så nu vil jeg overveje at anke dommen,« siger Lars Grenaa.

  Hans 23-årige kammerat, Rune Eltard-Sørensen, fik fire måneders fængsel. Den endnu hårdere dom skyldtes, at han ved en tidligere lejlighed også havde sprøjtet ketchup på Peter Brixtofte.

  På trods af straffen blev de løsladt umiddelbart efter dommen. På det tidspunkt havde de nemlig siddet varetægtsfængslet i 70 dage. Man skal nemlig kun afsone en bestemt procentdel af straffen, før man bliver prøveløsladt. Så Lars skal ikke afsone mere, hvorimod Rune på et tidspunkt skal afsone nogle få dage ekstra.

  »Det er bestemt ikke særlig sjovt at sidde varetægtsfængslet. De første dage sad vi i Blegdamsvejs fængsel, men der mente ledelsen, at vi udgjorde et sikkerhedsproblem, og så blev vi overflyttet til Vestre Fængsel,« fortæller Lars.

  Både Lars og Rune er medlemmer af aktivist-gruppen »Globale Rødder«, og havde planlagt aktionen mod stats- og udenrigsministeren grundigt.

  »Vi vidste, at ham der havde kastet et æg i hovedet på statsministeren havde fået 14 dages fængsel. Vi regnede med at maling ville blive betragtet som et mindre alvorligt våben end et æg, derfor er vi naturligvis ekstra rystede over dommen.

  Men jeg synes, at der er helt fair, at vi bliver dømt til at betale for nogle nye jakkesæt til dem. Det må man tage med,« siger Lars Grenaa.

  Dommen blev afsagt i Københavns byret. Udenfor rettens lokaler på Nytorv ved Strøget holdt en stor gruppe af de tos venner fra »Globale Rødder« til. Med sange fra blandt andre Anisette og slagord opmuntrede de dagen igennem deres venner indenfor.

  Og da de sidst på eftermidagen blev løsladt og kom ud på torvet ville jubelen ingen ende tage. De to dømte faldt hinanden om halsen, hvorefter dommen blev skyllet ned med at stort krus fadøl.
 • Andre læser også