Marcel Lychau Hansen - bedre kendt som Amagermanden - fik efter alt at dømme sin bedste ven mistænkt for mord.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I dag er den 46-årige familiefar og fodboldtræner tiltalt for i 1987 at have kvalt 73-årige Edith Louise Andrup i hendes lejlighed. Men dengang drabet blev begået, var det en helt anden, der kom i politiets søgelys, nemlig Marcels daværende bedste ven, Tommy Velbæk.

Siden dengang har han levet med mistanken hængende over hovedet. Nu står han frem for at få renset sit navn:

- Politiet har behandlet mig som lort. Jeg har været mistænkt for det drab i 24 år, siger Tommy Velbæk, da B.T. besøger ham hjemme hos hans mor på Amager.

I 1987 arbejder Tommy Velbæk som flyttemand sammen med ungdomsvennen Marcel og hans bror. De tre fik til opgave at flytte for den 73-årige dame.

- Vi skulle flytte nogle ting rundt i hendes lejlighed, som hun ikke selv kunne løfte. Og så skulle vi flytte nogle møbler ned til en møbelhandler, erindrer Tommy Velbæk.

Fundet kvalt

Kort tid efter flytningen bliver Edith Louise Andrup fundet kvalt. Drabsmanden har stjålet smykker og kontanter og har efterladt en tændt gashane og et tændt stearinlys, formentlig i håb om at sætte ild til lejligheden og derved skaffe sig af med beviserne. Dette mislykkes dog, og derfor finder politiets teknikere de tre flyttemænds fingeraftryk i lejligheden.

Da Marcel og hans bror hører om drabet, melder de sig straks til politiet. Men Tommy Velbæk, som dengang var stormisbruger af hash, hører ikke om drabet.

- Jeg får ikke noget at vide om, at Marcel og hans bror har været oppe hos politiet og afgivet fingeraftryk. De fortæller politiet, at de har været oppe at flytte for damen, og at deres fingeraftryk derfor vil være i lejligheden. Men de siger ikke noget om, at jeg også var med til at flytte, siger Tommy Velbæk.

Han hører først om drabet på Edith Louise Andrup, da politiet beskylder ham for at have begået det.

Stormede lejligheden

- Jeg ved ikke noget, før politiet stormer min lejlighed. Det foregår med hyl og skrig, og jeg tror sågar, de har låsesmed med. Jeg havde været på druk hele natten og var lige faldet i søvn, da de kom, erindrer Tommy Velbæk.

I 24 timer blev han udsat for et skarpt politiforhør, som han den dag i dag stadig er mærket af.

- Politiet behandlede mig som lort. Jeg fik ikke en pause. De råbte mig ind i hovedet og kaldte mig morder. De sagde, at nu måtte jeg indrømme for de efterladtes skyld, og så jeg også selv kunne komme videre. Jeg var så desperat, at jeg til sidst sagde, at det måtte være en af de andre, fortæller Tommy Velbæk, som altså allerede dengang angav Amagermanden som mulig morder.

Tommy Velbæk blev løsladt efter 24 timer uden at komme for en dommer. Senere fortalte Marcel ham, at han havde slået den gamle dame ihjel:

- Han sagde, at han havde slået hende ihjel og stjålet smykker med hendes navn i. Jeg tror gerne, han ville have min accept. Jeg tvivlede på, at det var ham, og alligevel var jeg ikke i tvivl.

Han løj om alt

- Han løj om alt, overdrev og underdrev. Jeg ville se beviser. Jeg spurgte, hvordan han kunne gøre det. Han sagde, at han kunne splitte sig selv op. Han var i stand til at sige til sig selv, at han ikke havde gjort det, og så troede han på det. Han kunne selv bestemme, hvordan han ville flekse ind og ud af det.

Hvorfor gik du ikke til politiet med din viden?

- Det turde jeg ikke. Jeg var bange for Marcel. Jeg var bange for den magt, han havde i sit ord. Med den måde politiet havde behandlet mig på, var jeg bange for, at Marcel med sin veltalenhed ville dreje mistanken over på mig. Jeg var pissebange, mand.

Et stykke tid efter drabet fik Tommy Velbæks mor indbrud i sin lejlighed. Tyvene stjal ikke noget, men efterlod i stedet et kamera.

- Min første tanke var, at det kom oppe fra fru Andrups lejlighed. Jeg opsøgte Marcel og sagde ’hey, er det dig, der har brudt ind hos min mor’, men det nægtede han.

Brød med Marcel

Tommy Velbæk brød med Marcel Lychau Hansen i kølvandet på drabssagen. Han hævder, at politiet fortsatte med at skygge ham og har aflyttet hans telefon ulovligt. Da han i 1995 blev anholdt for misbrugsrelateret kriminalitet, blev drabet igen bragt op.

- De spurgte, om jeg var blevet misbruger, fordi jeg havde slået den gamle dame ihjel. Jeg svarede, at jeg snarere var blevet misbruger på grund af den måde, de havde behandlet mig.

Da sagen om Amagermanden rullede sidste år, meldte Tommy Velbæk sig for første gang som vidne. Men også denne gang fik han en hård behandling.

- De kalder mig vidne, men jeg er blevet behandlet som en mistænkt. De mente, at hvis ikke jeg havde dræbt hende, så måtte jeg have hjulpet til med at åbne for gashanerne. Men nu har jeg politiets ord for, at jeg er helt renset i sagen, siger Tommy Velbæk.

Han er i dag i behandling for et årelangt stofmisbrug.