Eksperter advarer om, at anden bølge af den verdensomspændende computervirus kan vente danskerne mandag

Nogle få sorte informationsskærme ved indfaldsvejene til Aarhus, Randers og Kolding kommuner er, trods masser af ondsindede forsøg, angiveligt det eneste, Danmark har mærket til det massive hackerangreb, som siden fredag har ramt tre fjerdedele af verdens lande.

Alligevel holder mange it-sikkerhedsansvarlige vejret i netop disse timer, for kun tiden kan vise, hvad der vil ske, når størstedelen af danskerne møder ind på arbejde mandag morgen og tænder pc’erne efter tre dages fri.

En stor del af forklaringen på, hvorfor vi stort set er gået fri af de it-kriminelles hærgen, er nemlig, at den verdensomspændende computervirus blev sluppet løs på en dansk helligdag. Danmark er det eneste af klodens lande, som holder Store Bededag. Og det har hackerne næppe indkalkuleret.

Men Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste advarer om, at næste bølge af angrebet kan rulle ind over os meget snart.

Og Rob Wainwright, direktør for det europæiske politisamarbejde Europol, udtrykte i går ligeledes frygt for, at det ondsindede cyberangreb lurer med nye forsøg, når weekenden er forbi.

”I øjeblikket står vi over for en eskalerende trussel. Antallet er opadgående, og jeg er bekymret for, om antallet vil fortsætte med at stige, når folk går på arbejde og tænder deres maskiner mandag,” siger han til den britiske tv-station ITV.

Samtidig oplyser han, at den ondsindede virus hidtil har ramt 200.000 brugere i mindst 150 lande. En computerhærgen, der aldrig tidligere er set i så massivt omfang, og som blandt andet har standset produktionen af biler på flere Renault-fabrikker i Frankrig, medført et stort antal aflysninger af operationer og undersøgelser på britiske hospitaler, generet togdriften i Tyskland og teletrafikken i Spanien samt lagt computersystemer ned på stribe i Rusland, Ukraine, Kina og Taiwan og skabt midlertidigt kaos for banker, ministerier og offentlig transport.

Shehzad Ahmad, it-sikkerhedsekspert og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed:

”Et meget stort antal arbejdsstationer i Danmark har ikke været på siden i torsdags, og det er reelt ikke til at vide, hvad der sker, når folk møder ind mandag morgen. Men vi krydser fingre for, at der ikke sker noget stort,” siger han.

Hackerangrebet, som man endnu ikke kender bagmændene til, er lavet med såkaldt ransomware, hvor vitale filer i de ramte computere bliver krypteret og låst. Og indeholder samtidig en ormefunktion, som betyder, at virussen af sig selv forsøger at sprede sig til andre computere med Windows styresystem med samme sårbarhed.

Målet for de it-kriminelle er penge, da der typisk bliver krævet mellem 300 og 600 dollars i den digitale valuta bitcoin for at låse ramte computere op igen.

Shehzad Ahmad advarer brugere om at betale til de it-kriminelle, da der ingen som helst garanti er for, at den låste computer vil blive afkrypteret.

Den store 'hacker-dag' bekymrer dog ikke Ole Madsen, der er sikkerhedsdirektør i KMD. Firmaet udvikler og betjener it-systemer for en række offentlige institutioner og private kunder, og der har man forberedt sig på potentielle trusler:

»Selvfølgelig kan man aldrig vide sig 100 procent sikker, men vi forventer ikke problemer med den forberedelse, vi har gjort os, og den dialog vi har med vores kunder.«

»Men vi følger naturligvis, hvad der kommer til at ske, og fortsætter med et forøget beredskab,« siger Ole Madsen til Ritzau.

I KMD har der været særdeles travlt over weekenden. Der har nemlig ligget en stor opgave i at gøre kunderne opmærksomme på, hvordan man undgår at hoppe i cyberfælden:

»Det, vi har beskrevet for dem (kunderne, red.), er lidt omkring den her virus, og hvordan den smitter og angriber. Det handler både om, at man via de her sårbarheder kan angribe et net udefra, og det handler også om, at ens medarbejdere skal passe på ikke at dobbeltklikke på vedhæftelser i mails, man ikke kender til,« siger Ole Madsen til Ritzau.